Açıklama yapan Ekoloji Birliği, Çanakkale Kaz Dağları, Kütahya Murat Dağı’ndan sonra bir çevre nöbetinin de Salihli Hacıbektaşlı’da başladığını aktardı. Nöbetin, sadece yaşam alanları ve tarım arazilerini korumanın yanı sıra, aynı zamanda hukuksuz şekilde JES çalışması yapmak isteyen şirketin saldırgan tavrına karşı hukuka da sahip çıkmayı içerdiği kaydedilen açıklamada, “Çünkü şirketin gerekli izinleri almadan ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açılan dava sonuçlanmadan her şeyi ‘olupbitti’ ye getirmek için yeniden jeotermal sondaj çalışmaları başlatması yasal olmayan, hukuka aykırı bir tutumdur” denildi.
‘Hukuku hiçe sayan bu şirketlerin kendileridir’
Son dönemde pek çok şirketin bu şekilde hukuku hiçe sayarak saldırgan tutumlar içinde bulunma cesareti göstermesinin temelinde yetkililerin hukuku askıya alan tutumlarının yattığı vurgulanan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 14 Ağustos 2019 tarihli belgesinde “bundan sonra JES ve madencilik gibi projelere izin verilmemesi” vurgusuna rağmen, Gediz’deki yeraltı sularının JES ve maden çalışmaları nedeniyle zehirlendiği ancak valiliklerin, “ÇED Gerekli Değildir” kararları verdiği belirtildi.
Devletin şirketleri koruduğunu ve halkla karşı karşıya geldiğini ve direnişi bastırmaya çalıştığı dile getirilen açıklamada, “Halkın JES projelerine karşı yaşam alanları ve tarım arazilerine sahip çıkma mücadelesi son derece haklı, meşru ve hukuki bir mücadeledir. Ama hukuku hiçe sayan ve yasal olmayan yollara başvuran ise bizzat bu şirketlerin kendileridir” ifadesi kullanıldı.
‘Yaşam mücadelesi sürüyor’
Açıklamada, yaşam hakkı mücadelesinin sürdüğü alanlar şöyle aktarıldı:
“24 Ağustos 2019 tarihinde Aydın’da Efeler’e bağlı Yılmazköy Mahallesi’nde mahkemenin ‘yürütmeyi durdurma’ kararına rağmen boru döşeme çalışmaları yapmak isteyen KİPAŞ Holding’e bağlı Maren Jeotermal Elektrik Santrali’nin çalışmaları başlatmak istemiş, ancak halkın ve Efeler Belediye Başkanlığı’nın karşı duruşu ile bu hukuksuz uygulanma engellenebilmiştir.
“Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’nde de Sanko şirketi yine aynı hukuka aykırı davranışla, ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davanın yargı süreci bitmeden, her şeyi ‘oldubitti’ ye getirebilmek için JES çalışması yapmak istemektedir.
“Aydın’da ve Manisa’nın Alaşehir ilçede yaşanan içler acısı durum ortada. Alaşehir ilçesinde sanayicisinden çiftçisine kadar tüm halk JES projelerinin mağduru olarak bugün ağlıyor.”
Bu projeler için verilen kararların hem doğayı tahribatının hem de hukuksuzluğun önünü açtığını kaydeden Ekoloji Birliği, yaşam hakkını savunan halkın direnişinin sonuna kadar yanında olacağını vurguladı. (Haber Merkezi)