H. Merkezi: 2 Nisan’da direnişe geçen Koç Üniversitesi taşeron işçilerinin direnişi 7. gününde zaferle sonuçlandı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan işçiler “Direnişimiz sonucunda, bir hafta boyunca okul idaresinin imkânsız dediği şey gerçekleşti, tüm çalışanlar işlerine geri dönüş hakkına kavuştu” dediler.
İstanbul-Sarıyer’de bulunan Koç Üniversitesi’nde işten çıkarılmak istenen yüzlerce taşeron işçinin günler süren direnişinde Rektörlükle var olan anlaşmazlıkların giderilmesinin ardında 161 işçi işe geri döndü.
“Hakkımızı söke söke aldık”
Konu ile ilgili bir açıklama yapan işçiler “Yirmi iki talebimizden on sekizini söke söke aldık. Direnişimiz sonucunda, bir hafta boyunca okul idaresinin imkânsız dediği şey gerçekleşti, tüm çalışanlar işlerine geri dönüş hakkına kavuştu. Sadece direnen değil işten çıkarılan 161 çalışanın da işe geri dönüşü kabul edildi. Kısacası tek bir işçi kardeşimizi bile dışarıda bırakmadık. Dahası, son bir yıl içinde işten çıkarılan on kardeşimize de işe alımda öncelik tanıyacaklar. Böylelikle son bir yıl içinde işten atılan arkadaşlarımızdan özür diledik. Onlar işten çıkarılırken onların yanında olmamız gerekirdi. Şimdiki direnişi o zaman başlatmak gerekirdi” diyerek, 7 günlük direnişin kazandırdığı deneyimi ve zaferi anlattılar.
“İşsiz kalma tehdidi ortadan kalktı”
“Direnişimiz gelecekte taşeron devri sırasında işsiz kalma tehdidini ortadan kaldırdı. İleride sözleşme imzalayacak taşeron şirketlerin eski işçileri çalıştırması garanti altına alındı” diyen işçiler “Direnişimiz sonunda, okul idaresi ve işverenden bağımsız bir Taşeron İzleme Kurulu oluşturulması kararı alındı. Böylelikle işçiler olarak şikâyet ve taleplerimizi iletebileceğimiz bir kanala kavuştuk. Sorunlarımızı tartışabileceğimiz bu zemin taşeron sistemine karşı mücadelede önemli bir adımdır” diyerek önem verdikleri maddelerden birinin kabul edildiğinin altını çizdiler.
“Direniş uyanış oldu”
Açıklamadaki “Direnişimiz bizim açımızdan büyük bir uyanış oldu. Rekabetin zararını, dayanışmanın önemini gördük ve uyandık. Direnişimiz sadece bir uyanış değil aynı zamanda bir örnek oldu. Bir direnişin öğrenci, akademisyen ve işçilerden oluşan bir komiteyle nasıl sürdürüleceğini gösterdik. Örnek olduk” ifadeleri ise işçilerin süreçten daha önemli bir şeyi daha kazandıklarını/kazanabileceklerini gösteriyor.