H. Merkezi: Kolombiya’da tarihi barış anlaşmasından bu yana FARC’ın 85 eski üyesi katledildi. Birleşmiş Milletleri (BM), silah bırakmayı kabul eden gerillaların korunması için daha fazla şey yapılmalı çağrısı yaptı.
Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıl boyunca silahlı mücadele verdikten sonra hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakan FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) 85 eski üyesinin katledildiği açığa çıktı.
Buna göre, cinayetler FARC’ın geçmişte kontrol ettiği bölgeleri ele geçirmek isteyen silahlı gruplar ve uyuşturucu çeteleri tarafından işlendiği belirtiliyor.
Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıkladığı BM raporuna göre, sadece son üç ayda 14 eski gerilla öldürüldü.
Guterres’ten eski gerillaların koruması çağrısı
BM’nin Kolombiya’daki barış misyonu tarafından hazırlanan raporda, ülkede barış anlaşmasının yapıldığı 2016’dan bu yana 400’den fazla toplumsal liderin ve insan hakları savunucusunun da öldürüldüğüne dikkat çekilerek, “Cinayetlerin büyük kısmı FARC’ın terk ettiği ve devletin sınırlı varlık gösterdiği yerlerde işlendi” denildi.
Guterres, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’ten, eski gerillaları barış anlaşması kapsamında korumak için daha fazla şey yapmasını istedi.
FARC 2016’da silah bırakmıştı
1964 yılında çiftçiler ve tarım işçileri tarafından toprak reformu ve Marksist bir rejim hedefiyle kurulan FARC, 220 bin kişinin hayatını kaybettiği 52 yıllık iç savaş sonrasında 2016’da silah bırakmayı kabul etti. Tarihi barış anlaşması kapsamında örgütün siyasi bir partiye dönüşmesi ve eski gerillaların BM’nin de destekleyeceği bir süreçle toplumsal hayata geri dönüşü üzerinde uzlaşıldı.
Dönemin devlet başkanı Juan Manuel Santos anlaşma sonrasında Nobel Ödülü alırken, FARC da Kongre’de beş koltuğa sahip bir siyasi partiye dönüştü. Ancak örgüt üyelerinin çekildiği bölgelerde hâlâ güvenlik sağlanabilmiş değil.
Kaynak: basnews.com