H. Merkezi: Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin Galatasaray Meydanında yapmak istedikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 78.si de “kamu güvenliği” gerekçe gösterilerek Galatasaray Meydanı’nda yapılması engellendi.
Aileler yasağa tepki göstererek basın açıklamasını Beyoğlu’nda bulunan “Bir Umut Derneği” önünde gerçekleştirdi.
Evrensel’in haberine göre; İstanbul’da bulunan Galatasaray Meydanındaki eylemlere yönelik baskı ve yasak politikası sürüyor. Adalet Arayan İşçi Ailelerinin her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri “Vicdan ve Adalet Nöbeti” bu ay da engellendi.
Galatasaray Meydanına gelen aileler, beşinci kez polis engeli ve yasak kararıyla karşılaştı. Yasak kararına tepki gösteren aileler, açıklamayı Beyoğlu’nda bulunan Bir Umut Derneği önünde gerçekleşirdi. Açıklamaya iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yakınları, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişi katıldı. Dernek binasında “78. Vicdan ve Adalet Nöbeti” pankartı açan aileler, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı.
“2018’in ilk on ayında ise en az 1640 işçinin çalışırken hayatını kaybetti”
Bu ayki basın açıklamasını iş cinayetinde eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. Eylemlerinin “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Galatasaray Meydanında yapılmasının yasaklanmasına tepki gösterdi.
Çabuk, ekim 2018’de en az 177, 2018’in ilk on ayında ise en az 1640 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini söyledi.
“SGK verilerine göre inşaat sektörü 381 ölümle birinci sırada” diyen Çabuk, kayıt dışı iş cinayetleri olduğuna da dikkat çekti.
İdris Çabuk, “İş cinayeti davalarında cezasızlık anlamına gelen cezalar verilmesi neredeyse bir kaide durumuna geldi. Bizler davalarımızı takip etmeseydik, yargılanan sorumluların yetersiz bulduğumuz cezalara bile çarptırılmayacaklarının farkındayız” ifadelerini kullandı.
İş cinayetleri davalarında işçilerin “kusurlu” görüldüğüne değinen Çabuk, “Bilirkişiler iş cinayetinin meydana gelmesindeki sorumluluk tartışmasını yürürlükteki mevzuat hükümleri ve olağan hayatın akışıyla değerlendirmekten ısrarla kaçınarak, işveren ve kamu idarecilerinin rolleri konusunda taraf tutmayı tercih ediyor” dedi.
İdris Çabuk, 28 Nisan’ın “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi için başlattıkları imza kampanyasının “iscinayetleriniunutma.org” internet adresinde sürdüğünü söyleyerek konuşmasına son verdi.
3.Havaliamanı işçile4rinin 5 Aralık’ta davasına çağrı
İnşaat İş Sendikası’ndan Tezcan Acu, Üçüncü Havalimanında tutuklanan işçilerin 5 Aralık’ta İstanbul’daki Gaziosmanpaşa Adliyesinde görülecek davasına destek çağrısı yaptı.
Acu’un ardından konuşan iş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden ailelerin Avukatı Erbay Yucak da bilirkişi raporunu düzenleyen heyetlerin gereken titizliği göstermemesini eleştirdi.
İş cinayetlerinin dava sürecini de değerlendiren Yucak, “İş cinayetlerini barolar iş cinayeti olarak görmeyip de tazminatla ilgileniyor. Hakimler, bir zengin öldüğünde onun manevi tazminatını ona göre belirliyor” dedi.
Yucak, tazminatın hukuki hak olduğunu, bunun yargı tarafından usulüne uygun olarak korunması gerektiğini dile getirdi.
Kaynak: Evrensel