Dünya

Atina Politeknik 17 Kasım Direnişi: 45 Yıldır Mücadele Sürüyor!

Temmuz 1974’e kadar süren cunta dönemini, Yunanistan halkı: “karanlık dönem” olarak ifade etmektedir. Albaylar cuntası ülkede baskıcı ve katliamcı bir politikayla iktidarlığını korumuştu.

Atina:Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de Albaylar Cuntası olarak adlandırılan bir askeri darbe gerçekleştirilmiş ardından 7 yıl süren ve 17 Kasım 1974’te, 34 öğrencinin tanklarıyla ezerek katledilmesi bu yıl  Atina protesto edilerek, yaşamını yitirenler için çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Yunanistan sol-sosyalist, anarşist, derneklerin, sendikaların ve devrimcilerin Politeknik Üniversite’sinde örgütlediği çeşitli etkinliklerle anmalar yapıldı. Üniversite içerinde ve dışında stantlar kuran yapılar çeşitli paneller ve resim sergileriyle etkinlikler yaptı.

3 gün boyunca marşlar eşliğin de “17 Kasım Direnişini” anlatan bildiriler okunarak; halka 17 Kasım yürüyüşüne katılma çağrısı yapıldı. Ayrıca üniversite bahçesinde 17 Kasım direniş anıtına çelenkler konuldu. Gün boyunca anmaların sürdüğü bu 3 günün sonunda; ABD konsolosluğuna yapılan yürüyüş gerçekleştirildi.

17 Kasım’da ise Politeknik Üniversitesinden saat 15:00’te yürüyen gençlik örgütleri; Panemistimiou meydanında bekleyen diğer yapılarla birleşerek saat 17:00 gibi ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü.

“Faşizme ölüm! Diren halkımız Politeknik yaşıyor! Tek yol direniş!” gibi sloganlarla yürüyen on binlerce kitleye; Partizan ve birçok Türkiyeli devrimci kurum da katıldı. ABD Büyükelçiliği önünde yapılan anmalardan sonra Atina’nın çeşitli bölgelerinde anarşist gruplarla polisler arasında çatışmalar yaşandı.

Ayrıca ABD Büyükelçiliği, Türk Konsolosluğu gibi birçok yeri korumaya alan polisler; Atina’nın her yerinde denetim noktaları kurdu. Beş bin polisin görevlendirildiği bu yürüyüş havadan da helikopterle izlendi.

 

Politeknik direnişine dair

Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de Albaylar Cuntası olarak adlandırılan bir askeri darbe gerçekleştirildi. ABD emperyalizmi destekli olan bu darbe yedi yıl sürdü.

Temmuz 1974’e kadar süren cunta dönemini, Yunanistan halkı: “karanlık dönem” olarak ifade etmektedir. Albaylar cuntası ülkede baskıcı ve katliamcı bir politikayla iktidarını korumuştur. Bu 7 yıllık faşist cunta döneminde sol-sosyalist hareketler, dernekler, sendikalar… cuntaya karşı direnmişlerdir. Cunta döneminde hayatını kaybedenlerin sayısı net olarak bilinmemektedir.

Çünkü bu dönemde onlarca insan kaybolmuş ve kendilerinden bir daha da haber alınmamıştır. 7 yıl süren cuntaya karşı en önemli direniş 15 Kasım 1973 Politeknik Üniversitesi öğrencileri örgütlemiştir. Sol-sosyalist öğrencilerin örgütlediği bu direniş 3 gün sürmüştür. Öğrenciler üniversiteyi boykot ederek, bütün Yunanistan halkını cuntaya karşı direnmeye çağırmıştır.

Okulda kendi kurdukları radyo istasyonuyla 3 gün boyunca halkı direnmeye çağıran öğrenciler; aynı zamanda kendi yarattıkları olanaklarla bildiri basıp dağıtmışlardır. Bu direnişin en önemli vurguları faşist cuntaya karşı mücadele, emperyalizm ve sosyalizmdir.

Radyo çağrısı: “Burası Politeknik, mücadeleci öğrencilerin radyosu, her yönden saldırıyorlar, tüm halkımızı sokaklara dökülmeye çağırıyoruz. Çok sayıda ölü ve yaralı var, halkımızı genel direnişe çağırıyoruz. Ekmek, Eğitim, Özgürlük…” Özerk olan üniversiteye girmeyen cunta askerleri; direnişin 3. gününde tanklarla kapıları kırıp içeri girerler. Etten barikat kurarak tankları karşılayan öğrencilere; halkta üniversite dışından destek vererek direnişi sahiplenir. 17 Kasım 1974’te, 34 öğrenciyi tanklarıyla ezerek katleden cunta askerleri; Temmuz 1974 tarihinde devrildi. Faşist cuntanın devrilmesinde önemli bir noktada duran Politeknik direnişi; o günden beri her yıl çeşitli etkinlikler ve yürüyüşlerle anılmaktadır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu