İstanbul: DİSK Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasıyla aralarında Partizan’ın da bulunduğu birçok kurum, sendika, DKÖ ve siyasi parti krize karşı ortak mücadele platformu kurulduğunu açıkladı.
DİSK Genel Merkezi’nde yapılan bir basın açıklamasına birçok kurum, sendika ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Var olan ekonomik krizin emekçilere yıkılmak istendiğinde dikkat çekilen açıklamada, krizi yaratanların sermaye sahipleri olmasına karşın krizin faturasının sermayeye değil emekçiye ödetildiği belirtildi. Deklarasyon adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.
Çerkezoğlu ülkenin ‘kriz yok’ denmesine karşın ekonomik krizin tam ortasında olduğunu belirterek, bu krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı ortak bir mücadele düzlemini inşa etmek adına bu adımın atıldığının altını çizdi. Çerkezoğlu “ Enflasyon, büyüme, milli gelir, bütçe açığı, reel sektör borçları ve işsizlik göstergeleri, durumun vahametine işaret etmektedir. Aslında bugün temel mesele, bu büyük krizin faturasının kime ödetileceğidir. İktidar çevreleri şimdiye kadar yaşanan tüm krizlerde olduğu gibi bu krizin faturasını da işçi sınıfına, emekçilere, yoksul halk kesimlerine çıkartmak niyetindedir. Üçte ikisi özel sektöre ve bankalara ait 467 milyar dolar dış borç ve bu devasa borcun ağır sonuçları 81 milyona ödetilmek istenmektedir” diyerek krizin faturasının %1’lik sermaye sahiplerine değil %99 emekçilere ödenmek istediğini belirtti.
Gerçek ortadadır, AKP’nin modeli hızla çökmektedir!
Krizin tek sesli medyada da yansımadığını ve buna rağmen gerçeklerin ortada olduğunu belirten Çerkezoğlu “Ancak tek sesli medyadaki yalan bombardımanı da, inşaatlarda insanca çalışmak isteyen işçilere atılan gaz bombaları da, hakkını arayan emekçilere yönelik toplu gözaltı ve tutuklamalar da gerçeğin balçıkla sıvanmasına yetmiyor. Gerçek çıplaktır: AKP iktidarının sürdürdüğü, ithalata, betonlaşmaya, dış borçlanmaya, ranta, spekülasyona dayalı ekonomik model hızla çökmektedir.” dedi.
Emeğin savunması için mücadeleye
Var olan ekonomik krizden kimin korunacağını soran Çerkezoğlu “Her ekonomik kriz bir karar aşamasıdır ve bugün verilecek kararın temel sorusu şudur: Kriz karşısında işçiler, kamu emekçileri, işsizler, gençler, kadınlar, emekliler, köylüler, yoksullar mı korunacak, şirketler, bankalar, patronlar ve ülkeyi yönetenler mi korunacak?” diyerek şu anda ki krize karşı deklarasyonun emekçiyi korumak adına mücadele edeceğini belirtti.
Son olarak imzacı bulunan kurumlarla birlikte krize karşı ortak mücadele hattının kurulduğunu belirten Çerkezoğlu, deklarasyona imzacı olan herkesin bunun mücadelesini vereceğinin altını çizdi. Çerkezoğlu “Biz aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak “Krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun” talebiyle ortak bir mücadeleyi örgütleyeceğimizi, bu talep etrafında buluşabilecek herkesi, emeğin savunması için omuz omuza mücadeleye çağırdığımızı ilan ederiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.