H. Merkezi: Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Mahallesinde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline karşı köylülerin başlattığı direnişin 85. gününde ilk güzel haber geldi. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, uzmanlar tarafından yapılan çalışma sonucunda alanda korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları bulunduğunu belirterek, santral projesinin mevzuat kapsamında uygun olmadığı kararına vardı.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda alanda, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları “Tümülüs, Antik Yol ve Mezarlık Alanı” tespit ederken, kurulması planlanan santral projesinin 2863 sayılı yasa ve mevzuat kapsamında uygun görülmediği kanaatine vardı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, görüşü alınmadan kurulum faaliyetine başlanması 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanun ile korunmasına karşın kanun kapsamı dışında tahrip edilmesi nedeniyle, Kurul’un ilk gündeminde görüşülerek karara bağlanana kadar geçecek süre dahilinde proje kapsamında bölgede herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması konusunda görüş bildirdi.
Tümülüs, antik yol ve mezarlık alanı tahrip edildi
Uzmanların yerinde yaptığı incelemede, “‘Köy Tüzel Kişiliğine ait metruk mezarlık kaydı olan tarihi eski mezarlığın yer aldığı 102 ada 13 nolu parsel alanında kalan, Korunması Gerekli Kültür Varlığı niteliği taşıyan Tümülüs ile 102 ada 8-9 parsellerin içinden geçerek Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2 Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli Karaağız Köyü Antik Yerleşim Alanı’na devam eden ‘Antik Yolun’ varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca Mezarlıkların Korunması Hakkında Kanun gereği, umumi mezarlıkların mülkiyeti, belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyedliği yolu ile iktisap edilemez. Yine ilgili madde gereği, mezarlıklar, şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz. Yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilen mezarlıklar, bu hükmün dışındadır.’ Hükmü gereği tüm hakları korunması gerekli olan eski tarihi mezarlığın yer aldığı parsel üzerinde, büyük bir alanın iş makinesi vasıtası ile 2-3 metre derinliğinde kazılarak tahrip edildiği, kazı sonucu alt tabakadan çıkan mermer hafriyatının mezarlık alanına yığıldığı, alanın üzerinde tahribat öncesinde var olan çam ağaçlarının kesilerek yok edildiği, mezarlık alanının büyük ölçüde tahrip edildiği tespit edilmiştir” denildi.