H. Merkezi: Basın toplantısı Kadıköy’de bulunan Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş) Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Basın toplantısına HDP Milletvekili Erkan Baş, Ali Kenanoğlu ve Rıdvan Turan, DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş, Limter-İş, Enerji-Sen, Basın-İş, Gıda-İş, Dev Turizm-İş, Genel-İş, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi, Eğitim Sen 2 ve 5 nolu şubeler ve İSİG Meclisi katıldı.
“İnşaat işçileri çaresiz değildir.”
Basın toplantısında ilk sözü alan, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Eylemlerin başından beri Dev Yapı-İş ve İnşaat İşçileri Sendikası olarak içindeydik. Kaymakamlık ve İGA ile görüşmelere dahil olduk. İşçilerin taleplerini kabul ettirmeye çalıştık.
İGA yönetimi ve siyasi iktidar, işçilerin talep bile denemeyecek, yüzyıllardır mücadele ederek kazandığı çalışma yaşamından doğan haklarına gözlerini kapattı. Her gün iş kazaları yaşanmakta ve onlarca kardeşimiz iş cinayetlerinde yaşamını yitirmekte. İşçiler tahtakurularının olduğu koğuşlarda barınmak zorunda kalıyorlardı. Balık istifi servislerle çalışmaya gidiyorlardı. Yemekler bile kısım kısım ayrılarak yeniyordu. Taşeron işçi, formen, işçi sahibi ayrı yemekhanelerde yemek yiyordu” dedi.
İnşaat işçilerinin örgütlü mücadelesinin bu eylemlerde önemli bir noktada durduğunu ifade eden Karabulut, “Devasa kuleleri yükselten, yolları yapan inşaat işçileri bu yapıları alın terleriyle kanlarını karıştırarak yaptı. Her türlü çalışma hakkından yoksun, insanlık dışı koşullarda çalıştırıldılar. İnşaat işçileri çaresiz değildir. Son 4-5 yıldır örgütlü mücadelesi, inşaat işçileriyle birlikte koğuşlarda kalarak arkadaşlarımız örgütlenme faaliyetleri yürüttüler” ifadelerini kullandı.
“İşçiler kesin çözüm istiyor”
İnşaat İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu, İstanbul 3. Havalimanı’nda işçileri taşıyan servisin kaza yapmasının işçileri, eyleme geçmesini tetiklediğini söyledi.
“Bunca zamandır iş cinayetlerine kurban giden, iş kazalarında yaralanan işçilerin cuma günü yükselen sesi sayesinde Jandarma, İstanbul Valisi ve Kaymakamı, işçileri ikna etmek için şantiyeye gelmek zorunda kaldı. Bu yetkililerin her biri işçilerin haklı taleplerinin sesini kısmak, onları oyalamak adına taleplerinin takipçisi olacağını söylediler” ifadelerini kullanan Tezcan Acu, işçilerin kesin çözün istediğini kesin çözüm dışında bir seçeneği kabul etmeyeceklerini söyledi.
Acu yaşananları şöyle özetledi:
“Bu yanıtı alan yetkililer, topu İGA yetkililerine attı. Onlar da aynı oyalama taktiğiyle ‘Talepleri hemen gerçekleştiremeyiz, işbaşı yapın bakarız’ yanıtını verdi. Kesin çözüm isteyen 3. Havalimanı işçileri eylemlerini kararlılıkla sürdürünce yetkililer, jandarmayı devreye soktu. Jandarmanın ilk işi, Dev Yapı İş, İnşaat İş, İYİ Sen yetkililerine GBT yaparak şantiye dışına çıkarmak, işçilerle bağını kopartmaya çalışmak oldu. İşçilerin koğuşun içine sakladığı 2 İnşaat İş yetkilisi dışında şantiye içinde sendikacı kimse kalmadı. Gece yarısı ise kaymakam, jandarma ve İGA yöneticileri işçilerle görüşerek ikna etmeye çalıştı; fakat işçiler, direnişlerinden vazgeçmedi.”
Acu, gece yarısı jandarmanın kapıları kırarak işçilerin kaldığı koğuşları bastığını, 534 işçiyi ve 4 İnşaat İş Sendikası temsilcisinin gözaltına alındığını sözlerine ekledi.
“İşçiler tahta kurusu olmayan yataklarda yatmak doğru düzgün yemek yiyebilmek istiyor”
Şantiyede çalışan işçilerin taleplerinin haklı olduğuna vurgu yapan Acu, “İşçiler ‘Buradan günde 2 ölümüz çıkıyor’ diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Tek istedikleri can güvenlikleri olan bir şantiyede çalışmak, tahtakurusu olmayan yataklarda yatmak, doğru düzgün yemek yiyebilmek ve yetkililer tarafından insanca muamele görmek. Nitekim işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yaptığı eylem sürerken sepet vincinin devrilerek iki arkadaşımızın yaralanması, taleplerimizin gerçekliğinin en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.
İşçilerin direnişinin şiddetle bastırılmaya çalışılmasına tepki gösteren Acu, “Şantiyedeki işçilerin aktardığı bilgilere göre; İGA’nın şantiyeye bir sorgu merkezi kurduğunu ve orada işçilere kaba dayak atıp eylem hakkında bilgi ve isim almaya çalıştığını öğrendik. İnşaat işçilerinin on yıllardır içinde yaşadığı berbat koşullardan doğan bu birikmiş öfkesini bu şekilde söndüremezler” diyerek gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılıp işbaşı yapana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
Acu’nun ardından söz alan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi, “İşçilerin taleplerini çözmek yerine onların önüne güvenlik güçlerini gönderdiler. Öncelikli olan sendikalı işçileri ve yöneticileri gözaltına aldılar. Dün bunu Kadıköy’de de gördük. Basın açıklamasına 20 dakika kala güvenlik güçleri görüşme talebinde bulundu. Aslında bu bir görüşme değildi; oradaki örgütlü kişileri gözaltına almak içindi. Siyasi iktidarın bir patronsever olduğunun göstergesiydi” şeklinde konuştu.