Emek

Eğitim Sen: “Sahte kutlamalara hayır!”

Bursa: Egitim Sen’li emekçiler, Bursa İl Milli Egitim Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi. 24 Kasım’da “Öğretmenler Günü” kutlamalarına, “Sahte kutlamalara hayır!” diye ifade ederek, iktidarın baskı politikalarını eleştirdi.

Eğitim Sen’li emekçiler “Sahte kutlamalara hayır!’ tüm eğitim emekçilerinin sosyal, ekonomik, özlük hakları ve demokratik çalışma yaşamı için mücadele ediyoruz!” yazılı pankart açtı. “Sahte kutlamalara hayır!”,performansın hayır!”, “meslek itibarımızı koruyacağız”, “baskılar bizi yıldıramaz”, “Nuriye, Semih onurumuzdur” vb. sloganları attı.

Bursa İl Milli Egitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Atakan Erdağı yaptı.

24 Kasım Öğretmenler günü, 12 Eylül Askeri darbecilerin ürünü olduğunu ifade eden Erdağı, “12 Eylül darbecileri tarafından, öğretmenlere yönelik hak kayıplarının; itibarsızlaşmanın, öğretmen örgütlerini kapatmanın, baskının vb. üstünü örtmek için kullandıkları sahte bir güne dönüştürülmüştür. Benzer olarak bugün de, hükümet ve siyasiler 24 Kasım’ı öğretmenlik mesleğinin önemi ve kutsallığı, öğretmenlerin fedakarlıkları vb. hamasi söylemler ile öğretmenleri sorunlarından ve sorunlarına yönelik tartışmalardan uzaklaştırmanın bir aracı olarak kullanmaktadır” dedi.

 

Erdağı açıklamada, sorunlarımız giderek artmaktadır diyerek, şu şekilde sıraladı:

Türkiye’de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır.

-Öğretmenlerin yüzde 80’i geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda bırakılmış, üçte ikisi borçlanarak hayatını sürdürmek zorunda kalmıştır.

-Öğretmenler, sık sık değişen eğitim politikaları nedeniyle siyasi iktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde adeta oyuncak haline getirilmiştir.

-Öğretmen açıkları sorununa kalıcı çözümler üretilmeyerek 438 bin işsiz öğretmenin atamsı yapılmamış, bugüne kadar 45 işsiz öğretmen resmen intihara sürüklenmiştir.

-Eğitimde benimsenen esnek çalışma uygulamaları ile aynı işi yapan farklı statülerde öğretmen istihdamını gündeme gelmiş, kariyer basamakları ve performans değerlendirme uygulamaları eğitim emekçilerini birbirine rakip haline getirmiştir.

-Eğitime bütçeden yeterli pay ayrılmaması nedeniyle öğretmenler öğrencilerden çeşitli adlar altında para toplamaya zorlanan birer ‘tahsildar’ durumuna düşürülmüştür.

-Öğretmenlerin büyük bölümünde angarya çalışma ve iş yükü artışına paralel olarak meslek hastalıklarında artış yaşamakta, özelikle 4+4+4 sonrasında yeni sorumluluklar yüklenerek angarya çalışmaya zorlanmaktadır.

-Demokratik haklarını kullandıkları ve sendikal çalışmalara katıldıkları için her yıl çok sayıda öğretmen soruşturma geçirmekte, sürgün ve cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Her fırsatta Eğitim Sen üyelerine soruşturma açılmakta, üyelerimiz hakkında sürgün, maaştan kesim cezaları hatta memuriyetten çıkarma cezaları verilmekte, bu tür keyfi cezaların tamamına yakını yargıdan dönmektedir.

-Hizmetli ve memurların yaşadığı ekonomik ve özlük sorunlar da yıllardır görmezden gelinmekte, tıpkı öğretmenler gibi hizmetli ve memurlar da sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesinin talep etmektedir.”

 

CIMG1480Erdağı açıklamanın devamında ise, hükümete seslenerek şunları söyledi:

-Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, dünyanın her yerinde olduğu gibi öğretmenler günü olarak Dünya Öğretmenle Günü olan 5 Ekim tarihini esas alınmalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir.

-OHAL kaldırılmalı, KHK’ler iptal edilmeli, gerçekleştirilen hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.

-Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 15 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır.

-Çalışırken alınan ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. Ek ders ücretleri günün şarlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmeli ve en az iki kat arttırılmalıdır.

-Eğitim- öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim- öğretim hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır.

-Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvensiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmelidir.

-Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödemelidir.

-Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplusözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu