H. Merkezi: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL sürecinde en az 513 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
21 Temmuz-21 Ekim arasında süren OHAL’in 1.Dönem’inde iş cinayetlerinde ciddi artış yaşandığını belirten İSİG, “OHAL ilanına kadar ayda ortalama 153 iş cinayeti tespit ediyorduk. Ancak OHAL’in 1. Dönemi’nde ayda ortalama 171 iş cinayeti tespit ettik. Yani durum zaten çok kötü iken, iş cinayetlerinde Türkiye’nin karnesi çok kötü iken durum işçiler açısından daha da kötüleşmiştir” dedi.
OHAL’in işçi sınıfına karşı bir saldırı dönemi olduğunu vurgulayan İSİG, “21 Ekim’den itibaren OHAL’in 2. Dönemi başladı ve bir yıla kadar uzatılabileceği dillendirilirken işçi sınıfının daha da kötüleşen koşullarının kalıcılaşacağı görülüyor” diye kaydetti.
“OHAL’de işçilerin direnmekten başka yolu yok” diye belirten İSİG, Temmuz ayının son on gününde en az 59 işçi, Ağustos ayında en az 144 işçi, Eylül ayında en az 202 işçi, Ekim ayının ilk yirmi gününde ise en az 108 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti. İSİG, “Yani OHAL’in 1. Döneminde en az 513 işçi iş cinayetlerinde aramızdan ayrıldı” dedi.
İstihdam biçimlerine bakıldığında OHAL’in 1. Dönemi’nde genel yıl ortalamasına göre ücretlilerin ölümlerinde artış gözlendiğinin altını çizen İSİG, “OHAL’in 1. Dönemi’nde işkollarına göre iş cinayetlerinin dağılımına baktığımızda tarım, inşaat ve taşımacılık işkollarında ölümler yoğunlaşıyor ama diğer işkollarında da gözle görülür bir biçimde iş cinayetleri yaygınlaşıyor” diye belirtti.
OHAL’in 1. Dönemi’nde nedenlerine göre iş cinayetlerinin dağılımına bakıldığında, trafik/servis kazaları, düşme, ezilme/göçük yine ilk sıralarda yer alırken, yıl boyunca artışa geçen bir neden olarak kalp krizi, beyin kanaması ve intiharlar yine basitçe önlenebilecek elektrik çarpmaları göze çarpıyor.
OHAL’in 1. Dönemi’nde iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında iki husus dikkat çekiyor. Yaşamını yitiren işçilerin yaş bilgisine ulaşmak daha da zorlaştı. Yaşamını yitiren işçilerin yüzde 11’ine ulaşamadığını kaydeden İSİG, “Bu durum keyfiyetin yanısıra basına uygulanan baskıların, haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasının bir yansıması da. İkinci husus ise 50 yaşının üstünde çalışan işçi ölümlerinde oransal bir artış var” dedi.
OHAL’in 1 Dönemi’nde iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına bakıldığında tarımsal alanda dahil olmak üzere sanayileşen şehirlerde iş cinayetlerinde yoğunlaşma olduğunu belirten İSİG, “50 ölüm İstanbul’da; 38 ölüm Kocaeli’nde; 23 ölüm Manisa’da; 22 ölüm İzmir’de; 20’şer ölüm Aydın ve Bursa’da; 15 ölüm Antalya’da; 14 ölüm Denizli ve Tekirdağ’da; 12’şer ölüm Konya, Mersin ve Samsun’da; 11 ölüm Sakarya’da; 10’ar ölüm Ankara ve Antep’te; 9’ar ölüm Adana, Bolu, Kayseri ve Zonguldak’ta; 8’er ölüm Çorum, Hatay, Kastamonu ve Niğde’de; 7 ölüm Diyarbakır’da; 6’şar ölüm Düzce, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Mardin ve Muğla’da; 5’er ölüm Afyon, Balıkesir, Maraş, Malatya ve Dersim’de; 4’er ölüm Adıyaman, Çanakkale, Erzurum ve Sivas’ta; 3’er ölüm Ağrı, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Burdur, Gümüşhane, Karabük, Ordu, Osmaniye, Trabzon ve Van’da; 2’şer ölüm Amasya, Bilecik, Edirne, Erzincan, Isparta, Karaman, Muş, Nevşehir, Siirt, Urfa ve Tokat’ta; 1’er ölüm ise Aksaray, Bartın, Çankırı, Kars, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Rize, Sinop, Şırnak, Yalova, Cezayir, İsrail ve Ukrayna’da yaşandı” dedi.