Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2024 yılı hukuk raporunu açıkladı. Raporda, gazetecilere yönelik baskılar ve hukuksal destek süreçleri ele alınırken, yıl boyunca gazetecilere yönelik yürütülen dayanışma çalışmaları aktarıldı.
DFG, 2024 yılı boyunca 152 gazeteciye hukuki destek sağladı, 49 davada gazeteciliği savundu ve 31 gazeteciye yönelik polis şiddetine karşı suç duyurusunda bulundu. Raporda, “Türkiye’de iktidar tarafından dozajı artırılan baskı ve sansürün ilk hedefi gazeteciler olmuştur” denildi.
Dernek avukatları Resul Tamur ve Özcan Kılıç’ın 146 gazetecinin dava süreçlerini takip ettiğine dikkat çekilen raporda, toplamda 152 gazeteciye hukuki destek sağlandığı belirtildi. Gazetecilerin çağrıldığı kolluk birimlerinde ifade işlemlerine eşlik edildiği ve gazetecilere karşı açılan 49 davada meslek savunusu yapıldığı ifade edildi. Takip edilen davalardan 6’sının beraatle sonuçlandığı, diğer davaların devam ettiği açıklandı.
DFG ayrıca, üst mahkemelerde 10 gazetecinin haklarını savundu ve erişim engeli kararlarına yönelik 16 itirazda bulundu.
Polis şiddeti ve suç duyuruları
2024 yılı boyunca gazetecilerin sık sık polis şiddetine ve tehditlere maruz kaldığı kaydedildi. Diyarbakır, Şırnak Silopi, Van ve İstanbul gibi illerde toplam 31 gazeteciye yönelik saldırılar için suç duyurusunda bulunuldu. Raporda, Batman’a atanan kayyumun ardından başlayan protestolarda gazetecilere yönelik saldırılara karşı İnsan Hakları Derneği ve Özgürlükler İçin Hukukçular Derneği ile birlikte girişimlerde bulunulduğu belirtildi.
Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesi
Raporun yayımlandığı günlerde, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in bir SİHA saldırısında katledildiği bilgisi paylaşıldı. Raporda, bu saldırının gazetecileri bilerek hedef aldığı ifade edilirken, saldırının bir savaş suçu olduğunu kanıtlamak için hukuki mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.
Atölyeler ve eğitimler
DFG, 2024 yılı boyunca düzenlediği atölyelerle gazetecilere hukuki hakları konusunda bilgilendirmede bulundu. Kriz haberciliği üzerine iki atölye düzenleyen dernek, 30 gazeteciye yönelik soruşturmalarda yapılması gerekenler hakkında eğitim verdi.
DFG, raporun sonunda şu vurguyu yaptı: “2025 yılında da gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Ne hakikatleri yazmaktan ne de ‘gazetecilik suç değildir’ demekten vazgeçeceğiz.”