Sudan’da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar 18 aydan fazla süredir devam ediyor. Savaşın bitirilmesi için geliştirilen tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kalırken ülkede dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı belirtiliyor. Sudan’daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 11 milyondan fazla kişi ise göçe maruz bırakıldı.
1 haftada 46 bin kişi göç etti
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan’ın orta kesimlerindeki Cezira eyaletinde geçen hafta artan silahlı şiddet dalgasının bir sonucu olarak 46 bin kişinin göç ettirildiğini duyurdu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz hafta Sudan’ın ortasındaki Cezira eyaletinde silahlı şiddet ve saldırılar yaşandı. Bu şiddetin sonucunda onlarca sivil öldü ve yaralandı” denildi. Sivillere yönelik ateş açıldığına yer verilen açıklamada, 30 köy ve kasabada yaşayanların fiziki saldırı, aşağılama ve tehditlere maruz kaldığı, bu durumun binlerce sivilin güvenlik arayışıyla evlerini terk etmesine yol açtığı ifade edildi.
Acil tıbbi yardım çağrısı
Cinsel saldırı ve can kaybı dahil olmak üzere insanların ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğu vurgulanan açıklamada, yaralıların çoğunun acilen tıbbi tedaviye ihtiyacının olduğu kaydedildi.
Öte yandan Sudanlı Doktorlar Ağı, 26 Ekim’de, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin, ülkenin orta kesimlerindeki Cezira eyaletinde düzenlediği saldırılarda 124 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.