EmekGüncel

MESEM’ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu

Çocuk işçiliği projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması, çocuk işçiliğinin sona ermesi için MESEM’ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu.

Çocuk işçiliği projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması, çocuk işçiliğinin sona ermesi için MESEM’ler Kapatılsın İnisiyatifi kuruldu.

İnisiyatif, çocukların sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulması yerine örgün eğitime yönlendirilmesi ve kaynakların eğitici ve geliştirici bir şekilde mesleki eğitime aktarılmasını amaçlıyor.

İnisiyatif’in açıklamasında MESEM’in ne olduğu şöyle açıklandı:

“Mesleki Eğitim Merkezleri ya da bilinen ismi ile ‘MESEM’ lise eğitimi gören öğrencilerin de işçileştirilmesinin önünü açan bir sistemdir. Bu sistem, lise diplomasının ve belirlenen iş koluna dair çırak, kalfa ve usta belgelerinin aynı anda alınabileceği propagandası ile kurulsa da gerçekler çok farklı.

14-17 yaş arasında bulunan çocukları ‘haftada 4 gün iş, 1 gün okul’ mantığı ile çalıştıran bu sistem, tamamen patronların inisiyatifine bırakılmış durumda. Patronlar, kendilerine sunulan bu sistem sayesinde kendi ucuz iş gücü cennetlerini yaratmış durumdalar. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin sadece asgari ücretin yüzde 30’u, 12. sınıf öğrencilerinin ise asgari ücretin yarısı kadar ücret alabildiği bu sistemde bahsi geçen paralar ise işsizlik fonundan karşılanıyor. Yani patronlara adeta bedava iş gücü sağlanıyor.”

İhbar hattı oluşturuldu

MESEM’ler Kapatılsın İnisiyatifi’ne, X ve Instagram hesaplarından @mesemkapatilsin üzerinden ve 0552 186 1094 nolu ihbar hattından ulaşabilirsiniz.

MESEM’ler Kapatılsın İnisiyatifi, MESEM projesinin iptal edilerek bu merkezlerin kapatılması ve çocukların sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulması yerine örgün eğitim gözetilerek kaynakların eğitici ve geliştirici bir şekilde mesleki eğitime aktarılması temel hedefi olan İnisiyatif, çocuk işçiliğine, çocukların katledilmesine karşı mücadeleye çağırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu