DünyaGüncel

“Volkswagen Binlerce İşçiyi Çıkarmak İstiyor! Bu Mücadele dayanışma ile kazanılır!”

ATİF, Volkswagen AG (VW) yönetiminin onbinlerce işçinin işten çıkarmasına, "yıllık kar oranını yüzde 3,5 den yüzde 6,5 yükseltme hedefini belirledikten sonra, bunların yaşanması manidardır" şeklinde tepki gösterdi.

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), “Almanya’nın en büyük otomobil şirketlerinden Volkswagen AG (VW) yönetim kurulu, Eylül ortalarında yaptığı açıklamayla, bazı bölümlerini kapatacağını ve bunun sonucunda da bir kısım işçiyle yollarını ayırmak zorunda olacaklarını belirtti.

Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla yollarını ayıracakları işçilerin sayısı 30 bin civarında. Aynı açıklamada, sosyal plan çerçevesinde işçilerin erken emekliye gönderilmesiyle durumun kurtarılmayacağı, zorunlu olarak işten çıkarmaların olacağı da vurgulandı. Toplu işten çıkarmaların yoğun olacağı alan ise araştırma inceleme bölümü ve buradaki sayının 13 bine kadar çıkabileceği söz konusudur. Özellikle Volkswagen AG’nin yıllık kar oranını yüzde 3,5 den yüzde 6,5 yükseltme hedefini belirledikten sonra, bunların yaşanması manidardır” diyerek hedef yükselmenin ardından işçilerin çıkarılmasını manidar olduğuna dikkat çekti.

Bu İşçilerin Toplu Sözleşme Hakkına Yönelik Bir Saldırıdır!

ATİF açıklamasında, “VW’de uzun yıllardan beri (Haustarifvertrag) işletmeye özgü toplu sözleşme uygulaması var. Bu toplu sözleşme, 2029 yılına kadar geçerliliğini korumakta ve bu tarihe kadar işçilere istihdam garantisinin de yer aldığı birçok kararı içermektedir. Bu toplu sözleşmeye göre, Volkswagen yılda 400 gence meslek eğitimi ve meslekten sonra süresiz iş mukavelesiyle işe alınmasını ön görmektedir.

VW yönetimi, bu toplu sözleşmenin 31 Aralık tarihi itibariyle feshedildiğini açıkladı. Buna göre, işçilerin 6 ay daha toplu sözleşmeden doğan istihdam garantisi olacak ve 30 Haziran 2025 tarihinde itibaren, bu hakları da ortadan kalkacaktır.

Avrupa’nın en büyük tekellerinden olan VW’nin aldığı bu karar, işçilerin toplu sözleşmeden doğan haklarına ve sendikal örgütlenmeye yönelik bir saldırıdır. Almanya’nın en çok kar yapan otomobil üreticisi olan VW’nin bu hamlesi, beraberinde işçilerin örgütlenmelerine yönelik yeni saldırıları da güçlendirecektir. Çünkü VW aynı zamanda sendikal örgütlülüğünün de en güçlü olduğu tekellerdin birisidir. İşçilerin yoğun mücadele sonucu elde ettikleri haklarının adeta yırtılıp çöpe atılması, gelecekte bu ve benzeri saldırıların daha da yoğunlaşacağını göstermektedir” dedi.

“Mücadele Eden Kaybedebilir, Fakat Mücadele Etmeyen Başta Kaybetmiştir”

Açıklamasının devamında ATİF,

“VW’de yapılan açıklama ile birlikte, işçiler içerisinde bir yandan geleceğe ilişkin bir güvensizlik söz konusu iken diğer taraftan da haklarına yönelik yapılan saldırıya karşı mücadele kararlılığı söz konusudur. İşçiler, birçok defa iş bırakarak, kitle eylemleri düzenleyerek ortaya koyduğu tepkilerle, mücadele kararlılığını göstermektedir.

Bertolt Brecht’in söylediği gibi “Mücadele eden kaybedebilir, fakat mücadele etmeyen başta kaybetmiştir” sözü VW işçilerine yol göstermektedir. ATİF’olarak bizde VW işçilerinin bu mücadelede tüm gücümüzle yanında olduğumuzu belirtir ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz!” şeklinde çağrı yaptı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu