EmekGüncel

Eskişehir’de Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan 3 işçi işten çıkarıldı

Nakliyat-İş Eskişehir Anadolu Şubesi Başkanı Ali Özçelik, devam eden işçi kıyımına dair “Umut, örgütlü mücadelede. Başka bir yolumuz yok” çağrısı yaptı. 

Eskişehir’de Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan üç işçi, işten çıkarıldı. Nakliyat-İş Eskişehir Anadolu Şubesi Başkanı Ali Özçelik, işten çıkarmalara karşı yaptığı açıklamada, tüm işçilere örgütlü mücadele çağrısı yaparak, “Umut, örgütlü mücadelede. Başka bir yolumuz yok” dedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Özçelik, Türkiye’de sendikal örgütlenmenin önünde birçok engel olduğunu belirterek, anayasanın 51. maddesiyle güvence altına alınmış olmasına rağmen pratikte sendikalaşmanın zorlaştığını ifade etti. Özçelik, “Ülkemizde sendikal örgütlenmenin önünde birçok engel var. Anayasanın 51’inci maddesiyle güvence altına alınmış bir hak ama bunlara rağmen birçok engel var. Türkiye’de iş kolu sendikacılığı yapılıyor. Avrupa’da ise beğendiğin, memnun olduğun ya da mücadelesini takdir ettiğin sendikaya üye olabiliyorsun” diye konuştu.

Ayrıca, iş kolu barajının büyük bir engel olduğunu vurgulayan Özçelik, taşımacılık iş kolundaki zorlukları şu şekilde açıkladı: “Taşımacılık iş kolunda en son Temmuz istatistiklerinde 1 milyon civarında çalışan gözüküyordu. Yetkili bakanlıktan yetki alabilecek ve bu yetkiyle toplu sözleşme yapabilmek için bu 1 milyon çalışanın en az yüzde birini üye yapmış olmak gerekiyor.”

Özçelik, patronların sendikaların yetkisine itiraz etmeleri halinde yargı süreçlerinin uzun sürdüğünü ve bu süre zarfında işçilerin baskı altında bırakıldığını da ekledi. “İşveren istediği her türlü oyunu işçi üzerinde oynayabiliyor. Sürgün yapabiliyor, ufak sebeplerden dolayı tutanak tutabiliyor ve savunma alabiliyor. Zam yapmıyor ve aynı işi yapan işçiye farklı ücret ödeyebiliyor. Bu konuda işveren tamamen serbest bırakılmış durumda” dedi.

Özçelik, işçilerin direnişlerinin kamuoyu tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi: “Kamuoyundan beklentimiz; doğa, hayvan ve kadın katliamlarına karşı nasıl duyarlıysak işçilerin direnişlerine de duyarlı olalım.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu