Güncel

62 kuruluştan RTÜK’e: ‘Açık Radyo’nun lisansını iade edin’

62 basın ve sivil toplum kuruluşu, RTÜK’ün Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesine karşı çıkarak, yetkilileri bu kararı geri almaya ve bağımsız medyaya yönelik sansüre son vermeye çağırdı.

62 basın ve sivil toplum kuruluşu, RTÜK’ün Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesine karşı ortak bir açıklama yayımlayarak, yetkilileri bu kararı geri almaya çağırdı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) öncülüğünde yapılan açıklamada, bağımsız ve eleştirel medyaya yönelik baskının son bulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Açık Radyo’nun Türkiye’de ifade özgürlüğü açısından kritik bir rol üstlendiği belirtilerek, “1995’te kurulan bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Açık Radyo, uzun zamandır Türkiye’de ifade özgürlüğünün hayati bir kaynağı olmuştur” denildi. Açık Radyo’nun “savaş ve barıştan çevre ve iklim mücadelelerine, halk sağlığına, cinsiyet eşitliğine ve çok kültürlülüğe kadar uzanan önemli konularda tartışmalar için vazgeçilmez bir alan sağladığı” ifade edildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kararı kınanarak, bu kararın “Türkiye’deki bağımsız medyanın varlığını daha fazla tehdit ettiği” belirtildi. Kurumlar, Türkiye yetkililerini “basın ve ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüklerini yerine getirmeye” ve Açık Radyo’nun lisansını iade etmeye davet etti.

Açık Radyo’nun mücadelesi devam ediyor

RTÜK, Temmuz ayında Açık Radyo’nun lisansını iptal etmiş, ancak bu karar radyoya 11 Ekim’de tebliğ edilmişti. Karasal yayın ise 16 Ekim’de durdurulmuştu. Açık Radyo’nun, bu karara yasal itiraz hazırlığında olduğu biliniyor.

Ayrıca, RTÜK’ün geçtiğimiz aylarda da Açık Gazete programında yer alan bir konuşmacının Ermeni soykırımıyla ilgili ifadeleri nedeniyle radyo hakkında para cezası ve yayın durdurma cezası verdiği hatırlatıldı. Açık Radyo, bu cezalara rağmen yayınlarını sürdürmeye devam etmişti.

Basın özgürlüğüne tehdit

Açıklamada, RTÜK’ün lisans iptal kararının yalnızca Açık Radyo’yu değil, Türkiye’deki medya özgürlüğünü de tehdit ettiği vurgulandı: “Bu karar, Türkiye Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan ifade özgürlüğünün doğrudan ihlâli niteliğindedir.”

Son olarak, 62 basın ve sivil toplum kuruluşu, “RTÜK’ü medyada çoğulculuğu ve ifade özgürlüğünü koruma görevini yerine getirmeye” çağırarak, Açık Radyo’nun lisansının geri verilmesini ve bağımsız medyaya yönelik baskının sona ermesini talep etti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu