Güncel

İHD, tahliyeleri engelleyen ‘İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptalini talep etti

İHD, hapishanelerde tutsakların tahliyelerini engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesi için birçok kentte basın açıklamaları düzenleyerek, en az 501 tutsak için bu uygulamanın sona ermesini talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), hapishanelerde tutsakların tahliyelerinin engellenmesine yol açan İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesi çağrısında bulundu. Dernek, birçok kentte bu konuya dikkat çekmek için basın toplantıları düzenledi.

İHD Merkezi Hapishane Komisyonu, derneğin Ankara Şubesi’nde düzenlediği toplantıda, “Mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları iptal edilsin” başlıklı bir açıklama okundu. İHD Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, yeni düzenlemelerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti. Yazmacı, “2021 yılı başında uygulanmaya başlanan bu yönetmelikle oluşturulan kurullar, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 89. maddesine dayanıyor ve tahliyeleri engelliyor” dedi.

İHD’nin tespitine göre, 2021 yılından bu yana en az 501 tutsak, İdare ve Gözlem Kurulları tarafından tahliye edilme haklarından mahrum bırakıldı. Yazmacı, “Bu kurullar, mahpusların iyi halli olup olmadıklarına karar vererek tahliyelerini engelliyor. Bu durum, özgürlük ve güvenlik hakkına doğrudan etki ediyor” ifadelerini kullandı.

Kurulların keyfi kararlarla tahliyeleri engellediğini ve çoğu zaman tutsakların geçmiş disiplin cezalarını gerekçe gösterdiğini vurgulayan Yazmacı, “Hukuk devleti ilkesine aykırı olan bu durum, mahpusların tahliye umutlarını yok ediyor” diye belirtti.

İHD’nin çeşitli şubelerinde yapılan basın açıklamalarında, tutsakların tahliye şartlarının oluşmasına rağmen engellendiğine dikkat çekildi. İstanbul, Urfa, Van, Diyarbakır, Dersim, Batman ve Hakkari’de düzenlenen toplantılarda, İHD üyeleri, “Mahpusların özgürlüğünü engelleyen, umut hakkını ortadan kaldıran, idare ve gözlem kurulları iptal edilsin” mesajını verdiler.

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı duyarlılık çağrısında bulunan İHD, tutsakların bir an önce tahliye edilmesini talep etti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu