Güncel

Dört bir yanda Ankara Katliamı’nda yitirilenler anıldı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için ülkenin pek çok yerinde anmalar düzenlenirken, anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.

Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda düzenledikleri “Barış ve Demokrasi” mitingine yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının üzerinden 9 yıl geçti. Katliamda 103 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Katliamın 9’uncu yılında hayatını kaybedenler için birçok kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılan anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.

İZMİR:

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 9’uncu yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya gelerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anmaya 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralı olarak kurtulanlar da katıldı.

Basın açıklaması öncesinde konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, “9’uncu yılında da buradayız, kararlıyız, korkmuyoruz yılmadık ve vazgeçmeyeceğiz; emek, demokrasi, özgürlük ve barışı avazımız çıktığı kadar haykırarak savunmaktan. 10 Ekim, baskı ve zora karşı demokrasi ve özgürlüklerin savunulmasının adıdır. 10 Ekim, savaşa karşı barışın ve kardeşliğin savunulmasının adıdır” dedi.

Konuşmanın ardından yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve isimler sayılarak, 9 yıldır adalet mücadelesinin sürdüğü belirtildi.

Ortak basın açıklamasını YDG’nin de katıldığı Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran okudu. İktidarın o tarihte iç savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının hakim olduğu Suriye’de, çatışmaların tarafı olan IŞİD yerine barışı hedef aldığını belirten Dalkıran, “Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi” diye konuştu.

ADANA

10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda gerçekleşen “Barış Mitingi”ne yönelik canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 103 kişi için, katliamın 9. yılında Adana Tren Garı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Törene, 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri, yakınları ve çeşitli kurum temsilcileri katıldı. Anma sırasında, hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar, katliamın sorumluluğunu taşıyan kamu görevlilerinin yargılanmadığına ve olayın siyasi bağlantılarının aydınlatılmadığına dikkat çekti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ile KESK Şubeler Platformu 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı.

İlk olarak Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilen 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Abdullah Erol’un mezarı başında anma yapıldı. KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Faruk Ercan, 10 Ekim Gar Katliamı’nda katledilenleri unutmadıklarını vurgulayarak, “Anıları mücadelemize ışık olacak. Mücadelelerinin önünde saygı ile eğiliyoruz, mücadelelerini devam ettireceğimize söz veriyoruz” dedi. Yapılan anma ardından Erol’un mezarına karanfiller bırakıldı.

Sonrasında Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı’nda defnedilen Feyat Deniz’in mezarını ziyaret etti. Burada söz alan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Saliha Zorlu da katliamın failleri arkasında bulunan güçlerin halen yargılanmadığını ve yargılanıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini belirtti. Yapılan konuşmalar ardından Deniz’in mezarına karanfiller bırakıldı.

BATMAN

Batman Emek ve Demokrasi Platformu da Yılmaz Güney Park’ında açıklama yaptı. “10 Ekim’i unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada İHD Batman Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray konuştu.

Katliam sonrası yaşanan hukuksuzluklara dikkati çeken Şiray, “Türkiye’nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim Katliamı’nın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor. Böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Evrensel

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu