DünyaGüncel

ÇEVİRİ-HABER | Silahlı Köylü Direnişi Latifundia saldırılarını püskürttü

28 Eylül günü Engenho do Barro Branco, Jaqueira, Pernambuco’da silahlı çetelerden ve çeşitli polis birimlerinden oluşan paramiliter yapıyı eylemleriyle püskürttü.

Ellerinde zıpkınlar, tırpanlar, çapalar, Yoksul Köylüler Birliği bayrakları ve “sopanın tehlikesi, baltanın gücüdür!” yazılı büyük bir pankart taşıyan devrimci öğrenciler ve köylüler, 28 Eylül’de Brezilya’da Engenho do Barro Branco, Jaqueira, Pernambuco’da sayıları elliden fazla, silahlı çetelerden ve çeşitli polis birimlerinden oluşan paramiliter yapıyı eylemleriyle püskürttü.

Çatışma, gerici çetelerin Agropecuária Mata Sul Ltd. tarım şirketinin temsilcileriyle birlikte iki kepçeyle gelip iki evi tahrip etmesiyle başladı. Ayrıca elektrikli bir çit de kurdular. Amaçları neydi? Köylüleri topraklarından etmek ve Latifundium’un yararına kullanmak.

Köylüler derhal Brezilya Halkın Avukatları Derneği’ni (Abrapo) arayarak tahliye girişimi hakkında bilgi verdiler. Ancak çetelere yasal belgeleri kullanarak bölgede bulunmalarının yasak olduğunu gösterdiklerinde, avukatlar ve beraberindeki köylüler saldırıya uğradı – Silahlı gericilik her türlü yola başvurmaya hazırdı. Bu nedenle köylüler topraklarını savunmak için aktif mücadele kararı aldılar.

Köylüler yüzlerini kapattı, barikatları ateşe verdi ve arazinin ana girişlerini kapatarak gerici güçleri aktif direniş için uzağa düşürdü. Ayrıca, sabah saat 9:30 sularında, 8 jandarma birimi çeteleri korumak için bölgeye geldi. Köylüleri silahlı güçle tehdit ettiler ve güçlerine boyun eğmezlerse onları tutuklayacaklarını söylediler. Buna rağmen köylü savaşçılar pozisyonlarını korudular.

Birkaç saat sonra, farklı örgütlerden 60 öğrenci ve civardaki köylüler direnişe destek vermeye geldiler. Bunun üzerine jandarma özel harekat taburunu çağırırken, çeteciler köylülere ve destekçilerine ateş açarak olayları tırmandırmaya çalıştı ve açılan ateş sonucu birkaç kişi yaralandı. Çetecilerden iki ise köylü direnişi tarafından vurulabildi.

İstikrarlı direniş sayesinde silahlı birlikler ve çeteler Engenho Barro Branco’yu terk etmek zorunda kaldılar ve direniş köylülerin zaferiyle sonuçlandı. Sonuç olarak, köylüler yüzden fazla kişinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek mücadelenin daha yeni başladığını ve eski Usina Frei Caneca’daki tüm topraklar halka ait olana kadar mücadeleye devam edeceklerini güçlü bir şekilde teyit ettiler.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu