GüncelKültür&Sanat

Kültür politikaları ve sansür buluşması İstanbul’da gerçekleşti

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin düzenlediği buluşmada, kültürel üretim üzerindeki baskı ve sansür tartışıldı. Katılımcılar, sansürün sadece siyasal iktidardan değil, farklı aktörlerden de kaynaklandığını vurguladı.

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin çağrısıyla “Mevcut İktidarın Kültür Politikaları / Sansür – Otosansür Baskısında Kültürel Kapan” başlıklı buluşma, 5-6 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. İki gün süren buluşmada, sanat, akademi ve farklı alanlardan katılımcılar bir araya gelerek kültürel üretim üzerindeki baskıların biçimlerini tartıştı.

Buluşmada “Kültürel Üretimde Baskının Biçimleri”, “Sansür – Otosansürün Görünme Biçimleri”, “Kültür Politikaları ve Sansür” ile “Kürt Sanatında Sansür ve Direniş” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Aynı zamanda “Kültür-Sanatta İhlal ve Direniş Biçimleri” forumunda görüşler paylaşıldı. Katılımcılar, sansür ve baskının sanatsal ve kültürel üretim üzerindeki etkilerini irdeledi, direnişin gerekliliğine vurgu yaptı.

Toplantı sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, baskı ve sansürün yalnızca siyasal iktidar kaynaklı olmadığı, “Devlet kurumları dışında da pek çok aktör tarafından sistematik olarak uygulanıyor” ifadesiyle dile getirildi. Ayrıca, yaratılan korku ikliminde oto sansürün de yaygınlaştığına dikkat çekildi.

Sonuç bildirgesinde, “İhtiyacımız olanın, kolektif özne olmak olduğunun farkındayız” denilerek, kültür ve sanat alanında çalışan, üreten ve bu alandaki haklara sahip olan herkesin örgütlenmesi gerektiği belirtildi. Son olarak, Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin eylem ve etkinliklerinin kararlılıkla ve çeşitlendirilerek devam edeceği duyuruldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu