Güncel

İzmir’de de “katliam yasası” protesto edildi

Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yapılan yürüyüşte, hayvan hakları savunucuları katliam yasasının geri çekilmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

İzmir’de hayvan hakları savunucuları, yeni hayvan hakları yasasının geri çekilmesi talebiyle Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş düzenledi. “Medya etik ol tetikçi olma”, “AKP yaparsa katliam yapar”, “Susma haykır katliama hayır” sloganlarıyla yapılan yürüyüşte, Yeni Demokrat Gençlik (YDG) gibi çok sayıda devrimci, demokrat, ilerici örgüt yer aldı.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Ezgi Yağmur Tokatlı, İzmir Barosu adına yaptığı konuşmada, “Biz yaşam mücadelesinde hiçbir zaman yalnız bırakmadığımız hayvanları karanlığa teslim etmeyeceğiz. Anayasa Mahkemesinden hukuktan yana bir karar bekliyoruz, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

Basın açıklaması öncesi konuşan gazeteci Yakup Karakoç ise medyada yer alan nefret içerikli haberlere tepki göstererek, “Gazetecinin önceliği halka anlaşılır ve ayrımcı olmayan bir dille tarafsız haber ulaştırmaktır” ifadelerini kullandı.

‘Hayvana yönelik suçlar cezasız kaldı’

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları adına veteriner hekim Kaan Gencel ve Pınar Alp Asil, basın açıklamasını birlikte okudu. Gencel, AKP ve ittifakının hayvanlara karşı etik dışı ve bilim karşıtı bir tutum aldığını belirtti. “Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız sokak hayvanlarını birden nefret nesnesine dönüştürdüler” diyen Gencel, “AKP’nin 23 yıllık iktidarı boyunca hayvana karşı şiddet kabahat sayıldı, hayvanlara yönelik suçlar cezasız kaldı” dedi. Ayrıca, AKP’nin 2004’te çıkardığı “kısırlaştır-aşıla-yerine bırak” modelini uygulamaması nedeniyle hayvan nüfusunun arttığını ve sorunun daha da büyüdüğünü ekledi.

‘Bu yasayı durdurabiliriz’

Pınar Alp Asil ise, “İktidar bizi marjinalize ederek, ‘çok istiyorsanız köpekleri evlerinize alın’ diye saldırıyor. Oysa biz aylardır yasayı geri çekin diye haykırıyoruz” dedi. İktidarın bu yasayla yerel yönetimlerin halkla karşı karşıya getirilmek istendiğini vurgulayan Asil, muhalif belediyelere seslenerek, “Yasa uygulanmadığı sürece iktidarın tüm baskılarına karşı halk, belediyelerle birlikte olacak” dedi.

Yasa meclisten geçtikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını belirten Asil, mücadelenin yasa geri çekilene kadar devam edeceğini vurguladı: “Biz yarattığınız bu çirkinliğin içinden, yaşam için, hayvanlar için, tüm türler için güzellik çıkarmaya kararlıyız.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu