Güncel

Musa Anter 32 yıl önce katledildiği yerde anıldı

Gazeteci ve yazar Musa Anter 32 yıl önce katledildiği yerde anıldı. Anmada konuşan gazeteci Hüseyin Aykol, "Acımız da, öfkemiz de hala sıcak. Kalemini yerde bırakmadık, bırakmayacağız" dedi.

Gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa), 32 yıl önce, 20 Eylül 1992’de JİTEM tarafından katledildiği Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Cumhuriyet Mahallesi’nde anıldı. Anmaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) öncülüğünde, Anter’in oğlu Dicle Anter, çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı. Anter’in fotoğrafları taşınarak, “Şehid namirin” ve “Özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı.

Müftüoğlu: Katiller aklandı

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Musa Anter’in JİTEM tarafından katledildiğini hatırlatarak faillerin hala cezalandırılmadığına dikkat çekti. Müftüoğlu, “Katiller bugün iktidarda bulunanlar tarafından aklanmıştır. Bu coğrafyada Kürtlere dayatılan soykırım gerçekliği var. Apê Musa, bu gerçekliği dünyaya duyurmaya çalıştığı için katledildi” dedi. Müftüoğlu, Anter’in ardından onlarca gazetecinin katledildiğini, hapsedildiğini ve gazetelerinin bombalandığını da hatırlattı.

Anter: Kürt basınına büyük darbe

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının katledilmesinin planlı bir saldırı olduğunu belirtti. Bu saldırının Kürt gazetecilere yönelik büyük bir darbe olduğunu ifade eden Anter, “Bu bir insanlık suçuydu. Katliam, çete anlayışı ile çalışan kurumlarca Ankara’dan planlandı. Ancak Musa Anter’in ardılları, her türlü zorluğa rağmen fedakarlık ve cesaretle yollarına devam ediyor” dedi.

Aykol: Onun kalemini yerde bırakmadık

Gazeteci Hüseyin Aykol, Musa Anter’in kaleminin yere düşmediğini vurguladı. “Kimlerin öldürdüğünü biliyoruz. Acımız da öfkemiz de hala sıcak. Onun kalemini yere bırakmadık, bırakmayacağız da” diyen Aykol, ayrıca Türkiye’nin hava saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Gülistan Tara ile Hero Bahaddîn’i de andı.

Anmada, Apê Musa’nın katledildiği yere karanfiller bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu