Güncel

Kırşehir YGC’deki tutsaklara işkence: ‘Kolum kırıldı, hücrelere kapattılar’

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutsaklar işkenceye maruz kaldı, tek kişilik hücrelere kapatıldı. Mansur Zan'ın kolu kırıldı, aileler İHD'ye başvurdu.

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde (YGC) tutsak bulunan Hüseyin Aşkan, Mansur Zan ve İsmail Tüzün, aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde ciddi işkencelere maruz kaldıklarını ve tek kişilik yalıtılmış hücrelere kapatıldıklarını aktardılar. 26 Ağustos’ta yaşanan olayda, hiçbir gerekçe gösterilmeden hücrelerinin basıldığını ve işkenceye uğradıklarını belirten tutsaklar, hapishane yönetiminin provokasyonlarını ve hak ihlallerini paylaştılar.

‘Talimatı ben verdim’

İsmail Tüzün, ailesiyle yaptığı görüşmede hücrelerinin sürekli basıldığını ve provoke edildiklerini söyledi. İşkencenin nedenini sorduğunda hapishane müdüründen, “Talimatı ben verdim” yanıtını aldığını belirtti.

Tahliye engeli ve radyo gerekçesi

Hüseyin Aşkan ise, Patnos Hapishanesi’nden Kırşehir’e sürgün edildiğini ve burada satın aldığı radyonun “telsiz olarak kullanılıyor” gerekçesiyle tahliyesinin engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Aşkan, bu durumun hukuksuz bir şekilde devam ettiğini ve özgürlüğünün keyfi gerekçelerle gasp edildiğini dile getirdi.

‘Kolum kırıldı’

Mansur Zan, ailesiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde maruz kaldığı ağır işkenceler sonucu kolunun kırıldığını, diğer tutukluların da ciddi şekilde yaralandığını belirtti.

Tutsak aileleri, yaşanan hak ihlallerini ve işkence olaylarını İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) bildirdi. İHD Ankara Şubesi, 2 Eylül’de Kırşehir YGC’ye bir ziyaret gerçekleştirerek tutsakların durumunu yerinde inceleyecek. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu