EmekGüncel

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen: Emekçilerin öfkesi 1 Mayıs’a yansıyamadı

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, iktidarın ekonomik politikalarına yönelik tepkinin bölgedeki 1 Mayıs alanlarına yansıyamadığını, bunda sendika yönetimlerinin etkili olduğunu söyledi.

Bölgedeki 1 Mayıs’ları Evrensel Gazetesi’ne değerlendiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Antep ve bölge illerinde 1 Mayıs kutlamalarının diğer illerdeki gibi yaygınlık ve kısmen de kitlesellik anlamında, geçen yıllara göre iyi olduğunu ifade etti. Ancak ekonomik sorunlar, bu sorunların faturasını emekçilere yükleyen Mehmet Şimşek programının sonuçlarının daha fazla hissedildiği bir dönemde emekçilerin öfkesinin 1 Mayıs’a yeterince yansımadığını dile getiren Türkmen, “1 Mayıs için uzun süredir yaptığımız toplantılarda başta ‘Temmuz’da zam yok’ açıklaması, ücretlerin hızla erimesi, vergideki adaletsizlik, iş yerinde giderek büyüyen ağır çalışma koşulları, baskı koşullarına karşı işçiler içinde çok büyük bir tepki ve öfkenin biriktiğini gördük. Ama buna rağmen 1 Mayıs’a katılım bizim açımızdan da sınırlı oldu. Örneğin Antep’te bizimle birlikte 1 Mayıs’a katılan işçiler, Başpınar, dokunma, tekstil işçilerinin sayısı 150 civarındaydı sadece. O yüzden 1 Mayıs’ı düzenleyen, 1 Mayıs’a ve onun değerlerine karşı sorumluluk duyan bütün sınıf örgütleri ve emek güçlerinin bunu sorgulaması ve buna bir çözüm bulması gerekir bence” dedi.

Türkmen bunun iki yanı olduğunu vurgulayarak, genç işçi kuşaklarına 1 Mayıs’ı ve 1 Mayıs’ın değerlerini anlatmak ve 1 Mayıs’ların örgütlenme biçimlerinin genç işçileri etkileyecek düzeyde olması gerektiğini söyledi.

Antep’teki 1 Mayıs’ın geçen yıllara oranla en kitlesel miting olduğunu belirten Türkmen, “3 bine yakın katılım oldu. Daha önce katılmayan sendikaların, Türk İş’e bağlı sendikaların katılması önemliydi. Ancak sendikacıların konuşmaları birdirbirinin tekrarıydı, 1 Mayısları işçilerin kürsüsü haline getirme mevzusunu düşünmeliyiz. Eğer bu işçilerin günüyse, niye işçiler konuşmuyor?​” dedi.

Besni’de ilk 1 Mayıs

Adıyaman Besni’de 25 gündür ödenmeyen maaşlar ve işten atmalara karşı direnen Mega Polietilen işçilerinin 1 Mayıs’ı kutladığına dikkat çeken Türkmen, “Besni’nin tarihinde ilk 1 Mayıs’tı, bu çok önemliydi. Bu örneklerin yaygınlaşması gerekir. Bu yıl bölgede emek ve demokrasi güçlerinin çoğunlukla bölgesel mitingleri tercih etmesinin o yerellerdeki işçi ve emekçilerin daha yaygın 1 Mayıs katılımının engelleyen bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘Özak ve diğer tekstil işçilerinin 1 Mayıs’a katılmasına engel tutum’

Adıyaman’daki emek ve demokrasi güçlerinin Batman’da bölge mitingine gitme kararı aldığını hatırlatan Türkmen, şöyle konuştu: “Adıyaman’da on binlerce işçi var. Aynı şey Urfa için de geçerli. Mesela bizim orada sendika temsilciliğimiz var. Günler öncesinden defalarca çağrı yaptık. Çünkü 10 gün kalana kadar 1 Mayıs programı konusunda bir açıklama yapılmamıştı. Platforma dahil olmak istedik. Bu kabul görmedi. Sonra biraz zorlamamızla orada 1 Mayıs’a dair bir basın açıklaması kararı çıktı. Ama bu karar toplanma yeri, toplanma saati, 1 Mayıs’ın kutlanacağı alan bunlar defalarca değiştirildi. Özak işçileriyle katılmak istediğimizi belirterek, söz talebinde bulunduk. Bunlar da kabul edilmedi. Bu, Özak ve diğer tekstil işçilerinin kendi talepleriyle 1 Mayıs’a katılmasına engel olan bir tutum. Oysa bu kadar saldırı karşısında daha fazla birlikteliğe ve yan yana durmaya, ortak mücadeleyi büyütmeye ihtiyacımız var.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu