Antep’te şubat ayının gelmesi ile birlikte fabrikalarda zamlı ücretler belli olmaya başladı. Ücretlerin belli olması fabrikalarda tepkileri ve eylemleri de beraberinde getiriyor.
İlk iş bırakma eylemi 5 Şubat’ta Ender Alüminyum’da gerçekleşti. İşçiler iki vardiya olarak yaklaşık iki saatlik iş bırakmanın ardından yapılan yüzde 30’luk zammı geri aldırdı ve yüzde 60 zam alarak işbaşı yaptı. Ender Alüminyum ise özellikle iş kazalarıyla gündeme gelen bir fabrika.
İkinci iş bırakma eylemi ise 7 Şubat’ta Milat Halı’da yaşandı. Konfeksiyon ve sevkiyat bölümünden işçiler yüzde 52 olarak açıklanan zammı kabul etmedi ve iki vardiya yüzde 65 zam talebi ile iş bıraktı. Sonradan diğer vardiya da iş bırakmaya katıldı. Dokuma bölümünde çalışan işçiler iş bırakmazken iş bırakan işçilerin de üretimde önemli bir pozisyonda bulunuyor.
Devam eden iş bırakma eyleminde de işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika önüne yürüyüş ve sloganlarla geldi. Tuvalet ve mescitler işçilerin kullanımına kapatıldı.
Milat Halı işçileri kendilerine aylar öncesinden sözler verildiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını belirtiyor. BİRTEK-SEN yöneticileri ve işçi temsilcileri talepler için patron temsilcileriyle görüşmeler yaptı.
Görüşmelerde bazı taleplerin kabul edildiği ifade edilirken esas olarak zam talebinde bir gelişme sağlanmadı. İşçilerin ortak tutumu zam taleplerinin de karşılanması.
7 Şubat’ta iş bırakan bir diğer fabrika Selçuk İplik 6 fabrikası oldu. İşçiler yüzde 50 zam oranını kabul etmeyerek iş bıraktı ve yaklaşık bir saat sonra yüzde 60 zam alarak eylemi bitirdi. Yasin Kaplan Halı fabrikasında ise telciler iş bıraktı ancak kısa bir süre sonra herhangi bir kazanım elde edemeden işbaşı yaptı.
Henüz zam oranı açıklanmayan ve maaşları yatmayan fabrikalar da bulunuyor. Zammı diğer aylarda açıklayacağını söyleyen fabrikalar da var.
başka fabrikalarda da yeni iş bırakma ve ek zam eylemleri gerçekleşecek gibi görünüyor.