İstanbul’da gerçekleşen mahalle festivallerinin finali sayılabilecek Sarıgazi Halk Festivali’nin son günü (Pazar günü) yaşanan polis saldırısıyla birlikte sonuçlandırılamamıştı. Bunun ardından “Biz bitti demeden bu festival bitmez” şiarıyla Festival Tertip Komitesi yeniden bir çağrı yaparak etkinlik hazırlıklarına koyulmuştur.
Partizan’ın da içerisinde bulunduğu Tertip Komitesi’ni böylesine bir tasarruf ve irade kullanmaya iten ana sebep polisin festivale yönelik silahlı, TOMA’lı, gazlı saldırısı olmuştur.
Emekçi mahallelerde geleneksel bir karakter kazanan festivallerin; politik gündemleri ve yerelin sorunlarını içine alan kapsayıcılıkla, örgütlenme ve sorunlarına sahip çıkma çağrısıyla yapılması doğru bir halkayı yakalayarak ilerlediğine işarettir.
Festival çalışmalarının örgütlenmesindeki eksiklikler, anındaki yetersizlikler bu gerçeği gölgede bırakamayacak denli çalışmalara yoğunlaşarak, gereken önemi vererek aşılabilecek pratik bir içeriğe sahip sorunlardır. Festivalin her aşaması ortak örgütleyici kurumların planlı ve programlı şekilde ilerlemesini, kitlelerin ilgisini ve dikkatini çekecek bir özenle çalışmaların sürdürülmesini gerektirmektedir.
Bu konuda yeterli bir düzey yakalayabildiğimiz, bir öncekini aşan etkinlikte festivaller örgütleyebildiğimiz ise henüz söylenemez. Bunu başarmak festivalleri amaçlaştırmadan, kitlelerin taleplerini merkezine alan içerikle yürütülecek doğru tartışmalarla, uygulanabilir programlarla, planlı, özenli ve yaygın bir çalışmayla mümkün olur.
Gezi İsyanı’ndan, 2 Temmuz anmalarına kitleselliği ve sürekliliğiyle göz dolduran etkinliklerin gerçekleştiği Sarıgazi’de festivalin polis saldırısıyla engellenmeye çalışılması anlaşılmayacak bir durum değildir. Kitlelerin sindirilmesi, silah kullanılarak gözdağı verilmesi, faşist saldırılara karşı Sarıgazi halkının direncinin kırılması bu saldırının başlıca nedenini oluşturmaktadır.
Bu saldırı kuşkusuz direnişle geri püskürtülmüş, festivalin sonlandırılması iradi olarak tertip komitesince yeniden örgütlenmiştir.
Şimdi daha geniş bir sahiplenme ve kitlesellikle devletin saldırılarına karşı direnç oluşturma zamanıdır. Festivalin yeniden örgütlenmesi çağrısıyla birlikte bir kez daha halkımıza, devrimci demokratik, ilerici ve yurtsever kesimlere çağrımızı yineliyoruz. Faşist saldırılara karşı taleplerimizi yükselteceğimiz güçlü bir festival örgütlemek için seferber olalım! Uyuşturucuya, çeteleşmeye, her tür yozlaştırma saldırısına karşı Sarıgazi halk festivalinde birleşelim! Yaşam alanlarımızı, kimliğimizi ve kültürümüzü korumak için festival alanını hınca hınç dolduralım! Ortadoğu’da ve en son Kobani’de halkımıza yaşatılan vahşete, katliama ve kuşatmaya karşı direnişi Sarıgazi halk festivaliyle birlikte yükseltelim!
21 Eylül (Pazar Günü) saat 16.00 Sarıgazi Festival alanında buluşuyoruz
Sarıgazi Partizan