On yıl önce Kürt Çalışmaları Ağı tarafından kurulan, bu alandaki önemli bir boşluğu dolduran ve Kürt çalışmasına odaklanmış İngilizce tek akademik yayın olan Kürt Çalışmaları dergisinde toplu istifa yaşandı. Genel yayın yönetmeni, editör, yardımcı editör ve yayın danışma kurulundan on altı kişi, “Kürt Çalışmaları dergisinin düşmanca ele geçirilmesi” başlığıyla bir açıklama yayımlayarak istifa ettiklerini duyurdular.
2022 Sonbaharında cilt 10, sayı 2’nin yayımlanmasının ardından yayıncı İbrahim Sirkeci’nin sahip olduğu ve derginin yayımlandığı Transnational Press’in “derginin kontrolünü fiilen başka bir şirkete (Intellectual Edge Research Publishing (1ERP) devretmesi”nin ardından sorunların yaşanmaya başladığı söylenen açıklamada, bu devre rağmen Sirkeci’nin, bu şirketin “yayın politikasına müdahale etmeyeceği” garantisini verdiği ifade ediliyor.
Ancak elbette durum bu şekilde olmuyor. Açıklamada süreç şu şekilde özetleniyor:
O zamanki adı Intellectual Edge Research Publishing (1ERP) olan bu şirket, internette hakkında çok fazla bilgi bulunmayan, ancak yayınladığı dergilere bakıldığında tipik bir yağmacı yayıncı gibi görünen, uygun kalite kontrolü olmaksızın ücret karşılığında makale yayınlayan belirsiz bir şirketti. Sirkeci’ye rahatsızlığımızı belirttik, ancak kendisi editoryal sürece müdahale edilmeyeceğine dair güvencesini yineledi. Sirkeci ‘Temmuz sonu ya da Ağustos başında,” “IERP’deki meslektaşlarımız yayın kurulu üyeleriyle temasa geçerek birlikte çalışmaya devam etme konusunda onaylarını alabilirler’ diye yazdı. IERP’den hiç haber almadık ve rızamız da sorulmadı.
2022’nin son sayısının (cilt 10, sayı 2) üretimi aşağı yukarı her zamanki gibi gitti. Ancak sayı yayına girdikten kısa bir süre sonra, derginin web sitesinde (kurdishstudies.net) daha önce hiç görmediğimiz ve incelenmemiş birkaç yeni makale görünmeye başladı. Bu makalelerden ilk üçü Kürt çalışmaları alanıyla tamamen alakasızdı. Sirkeci’ye yaptığımız yoğun protesto üzerine -yeni yatırımcı anlaşılmaz bir şekilde bizimle temastan kaçındı- bu makaleler kaldırıldı, ancak çok geçmeden bu kez Kürtçe bir konuda olduğu anlaşılan başka bir makale ortaya çıktı ve sanki son sayının meşru bir parçasıymış gibi orada kaldı (sanki sayının orijinal içeriği ampirik değilmiş gibi “Ampirik Araştırma” adlı bir bölümde). Yakın zamanda, web sitesinde incelenmemiş üç makale daha yayınlandı ve bunların yeni bir sayının (cilt 11 no. 1) parçası olduğu iddia edildi. Söylemeye gerek yok, editör ekibi bundan haberdar edilmedi. Web sitesine, derginin Oxbridge Publishing gibi yanıltıcı bir isme sahip bir şirkete ait olduğunu iddia eden bir banner eklenmiştir. (Web sitesine göre bu şirket, hiçbiri ilgili veya benzer bir çalışma alanında olmayan dört dergi daha yayınlamaktadır). Sirkeci’yi istifa etme niyetimizden haberdar ettikten sonra editoryal sürecin kontrolünü yeniden ele geçiremezsek, yeni yayıncı bizimle ilişkisini kesecekti. Tamamen çevrimiçi sistemden kaldırılmıştır.
Bu sorunların yaşandığı Kürt Çalışma dergisinden bugün istifa eden genel yayın yönetmeni, editör, yardımcı editör ve yayın danışma kurulu üyeleri, derginin 1(1)’den 10(2)’ye kadar olan sayılar için tüm sorumluluğunu üstlendiklerini, ancak 10(2)’nin yayınlanmasından bu yana derginin web sitesine eklenen materyallere dahil olmadıklarını da belirttiler. Ayrıca istifa eden editör ekibi ve yayın danışma kurulu üyeleri olarak, derginin mevcut haliyle veya başka bir şekilde varlığını sürdürmesi için mümkün olan her türlü çabayı göstereceklerini de ifade ettiler.
İstifa eden editör ekibi:
Martin van Bruinessen, genel yayın yönetmeni
Marlene Schäfers, yönetici editör
Sacha Alsancakli, kitap inceleme editörü
Djene Rhys Badjalan, yardımcı editör
Farangis Ghaderi, yardımcı editör
Wendelmoet Hamelink, yardımcı editör
Hanifi Barış, yardımcı editör
Janet Klein, yardımcı editör
Ergin Öpengin, yardımcı editör
Beja Protner, yardımcı editör
Zozan Pehlivan, yardımcı editör
Yayın danışma kurulu: Joyce Blau, Hamit Bozarslan, Michael M. Gunter, Tove Skutnabb-Kangas, Gareth Stansfield, Abbas Vali, Lale Yalçın-Heckmann