Ankara: Ankara 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği tarafından “Aleviler ve Yüzleşme” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Tuzluçayır Cemevinde yapılan panele Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Eski Genel Başkanı, araştırmacı Turan Eser ve araştırmacı-yazar Yüksel Işık panelist olarak katıldı. 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Uzunöz’ün açılış konuşması yaptığı panel, Sivas şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
İlk olarak PSKAD Başkanı Müslüm Doğan söz aldı. Doğan konuşmasında Alevilerin Osmanlı’dan kaçarak doluya yani Türkiye Cumhuriyetine tutulduğunu, cumhuriyetin kurulduktan sonra 442 sayılı köy kanununda köye zorunlu olarak mescit ve cami yapılmasının zorunlu kılındığını belirtti. Doğan, Cumhuriyette 10 bin olan cami sayısının günümüzde 134.432 tane olduğunu ifade ederken, cemevi sayısının resmi olarak bilinmediğini belirti. Yüzleşmeyi devletin geleneğini yıkarak sağlanabileceğini söyleyen Müslüm Doğan bunu da sınıf ekseninden uzaklaşmadan sağlanabileceğini ifade etti.
İkinci panelist olarak söz alan araştırmacı Turan Eser, “Devlet yüzsüz olduğu için devletle yüzleşmek gerekiyor” diyerek başladığı konuşmasına yüzleşmenin sadece anma günlerine sıkıştırılmayacak, yılın her günü mücadeleyi yürütecek bir süreç olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de ezilen her kesimin ortaklaşması gerektiğini ifade eden Eser, “kendi acılarımıza hapsolmadan, bütün acılarla buluşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Yakılan direniş ateşini TOMA’larla söndürmeye gelenlerin, Madımak oteli yanarken kaybolmasını eleştiren Eser, konuşmasını “Her gün yüzleşme, her alan yüzleşme” sözleriyle sonlandırdı.
Eser’in ardından Yüksel Işık söz alarak Kürt hareketinin bugün bu seviyeye gelmiş olmasını ilk zamanlardan beri Kürtlerin devletle yüzleşmiş olması şeklinde yorumlarken, Alevilerin de bu şekilde yapması gerektiğini söyledi. Alevilerin kendisini her yerde her şekilde ifade etmesi gerektiğini belirten Işık, mücadelenin ilmek ilmek örüleceğini ifade etti.
Panelistlerin konuşmalarının ardından soru-cevap bölümüne geçilirken, Almanya’dan gelen bir gencin “Benim dedelerimin, nenelerimin katilinin fotoğraflarının bu cemevinde ne işi var” şeklinde tepki göstermesi kitle tarafından alkışlarla karşılandı. Soru-cevap kısmının bitmesinin ardından panel sonlandırıldı.