Güncel

Tam kapanmayla gelen alkol yasağına Bilim Kurulu ve hukukçulardan tepki

AKP-MHP iktidarının koronavirüs önlemleri kapsamına “alkol yasağı”nı da alması halkın ve çeşitli kurumların eleştirisine maruz kaldı

Esnafı, çalışanını, işçiyi koronavirüs önlemlerine karşı güvencesiz bırakan AKP-MHP iktidarı, bilim insanlarının uzun süredir, tam kapanma, test ve hızlı aşılamanın önemini uzun süredir tekrar tekrar vurgularken, tam kapanma kararı aldı, ancak “alkol yasağı” ile birlikte…

Alkol satışının yasaklanmasına ilişkin Bakan Soylu, tekel bayilerinin “istisna içinde yer almadığını” ve herhangi bir soru işaretinin olmadığını savunurken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Habertürk kanalında katıldığı canlı yayında uygulamayı, “hiçbir akılcı tarafı olmayan nasıl bir uygulamadır anlamış değilim” şeklinde değerlendirdi.

Alkol yasağı kararının, salgını önlemek adına alınmasının hiçbir akılcı açıklaması olmadığını vurgulayan Yavuz, “Şöyle bir şey var, ağızın bu tarz dezanfektanlarla, klorheksidin olur, alkol olur; bunlarla çalkalanmasının virüs yükünü azalttığı söyleniyor. Siz kalkıp neye dayanarak böyle bir şey yapabiliyorsunuz? Gerçekten hayretler içerisindeyim. Çok yersiz. Bu inanılmaz bir şey. Ben olsam böyle bir uygulamadan hemen dönerim” dedi.

İçki yasağını değerlendiren hukukçular ise, “Laik devlette kamusal yaşam, dinsel kurallara göre biçimlendirilemez” dedi. İçki yasağının yasal dayanağının olmadığını vurgulayan hukukçular, “Karar ideolojiktir. Yaşam tarzınıza yönelik açık bir müdahaledir” dedi.

Avukat Turgut Kazan, alkol yasağını “İktidarın bu hamlesi özel yaşama müdahaledir. Bu müdahale hukukla ve hiçbir değerle bağdaşamaz” şeklinde değerlendirirken, iktidarın hukuk dışı uygulamalarıyla insanların Türkiye’yi terk etme eğiliminin arttığını iddia etti. Kazan, bu yasağın hukukla hiçbir ilişkisinin olmadığını söyleyerek düzenlemenin tamamen keyfi olduğunu vurguladı.
İdare Hukuku uzmanı Prof. Dr. Metin Günday ise şunları söyledi: Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Kapanma sürecindeki alkol yasağının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Bu süreçte zaten pandemi bahane edilerek pek çok özgürlüğü kullanamaz hale getirdiler. Yurttaşların basın açıklaması yapmak hakkı, baroların genel kurula gitmesi gibi daha birçok şeyi engellediler. Özgürlüklere kamu gücü kullanılarak el konuldu. Ayrıca bu yasağa baktığımızda bir kimse alkol aldığı zaman koronavirüs ona daha fazla mı bulaşıyor? Alkol satışı yasakken, Cuma namazına gitmek ise serbest. Camide virüs bulaşmıyor mu? İktidar laik Cumhuriyetin tasfiye edilmesine yönelik taşlar döşemeye devam ediyor. Alkol yasağı da bu zincirin son halkası oldu. Bir laik devlette kamusal yaşam, dinsel kurallara göre biçimlendirilemez.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu