Aşılama çalışmalarını ve gelinen aşamayı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.
Şimdiye kadar toplumun yaklaşık yüzde 10’unun ikinci doz aşıya ulaşabildiğinin altını çizen Eroğulları, “Ocak ayının 15’inde başladığımız aşılama çalışmalarının üzerinden yaklaşık 3 aylık bir süre geçmesine rağmen Türkiye’de yapılan toplam aşı sayısı 19 milyon doz. Bunun yaklaşık 7 buçuk milyon dozu ikinci doz, kalanlar ise birinci doz” dedi.
Toplumsal bağışıklık için aşı sayısından çok aşılama oranlarının önem arz ettiğine işaret eden Eroğulları, şöyle konuştu:
Toplumsal bağışıklıktan bahsetmemiz için toplumun yüzde 60’ının üzerinde bir bağışıklığı sağlamamız lazım. Aşının bağışıklık kazanma oranını da hesaplarsak yüzde 70’lerde bir aşılamayı 4 ay gibi bir sürede yapmamız lazım. Bize lazım olan gerekli aşı miktarı 120-130 milyon ama Sağlık Bakanı’nın söylediğine göre, şu an Türkiye’ye gelen aşı, 26 milyon Sinovac; birkaç milyon da BioNTech.
“Aşılama çalışması 2 yıla sarkacak”
Türkiye’de aşılama çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini dile getiren Eroğlulları, şöyle devam etti:
Aile sağlık merkezlerinde, hastanelerde, ilçe sağlık müdürlüklerinde günlük 2 milyon doza yakın aşılama yapabiliriz. Fakat aşılamanın ilk başladığı zamanlarda günlük 250 bin civarı aşı yapılıyordu. Sonra bu sayı gittikçe düştü. Bizim 4 ayda bitirmemiz gereken aşılama çalışması 2 yıla sarkacak. Bu hızla giderse aşılama çalışmalarını 2022’nin sonuna kadar ancak bitirebileceğiz. Dolayısıyla aşılama çalışmaları kötü gidiyor. Aşı tedarikinde ciddi bir sıkıntı var. Temin edememenin talep fazlalığı, ekonomik ve siyasi gibi bir sürü nedeni var.
Süreçte yaşanan aksamanın bir nedenin de randevu sistemi olduğunu aktaran Eroğulları, “Aşıyı o insanı yakaladığınız anda yapmanız gerekiyor. Aşı kampanyaları bu şekildedir. Randevu alarak başka bir güne sarkıtmak, o hastaya aşı yapılmamasıyla sonuçlanabilir” dedi.
Dr. Eroğulları ayrıca, “Aşının patenti olmamalıdır. Üretim yapabilecek her yerde üretimin yapılarak dünya halklarının, tüm yurttaşların çok hızlı bir şekilde aşılanması gerekiyor. Bu salgından ya hep birlikte kurtulacağız ya da hiçbirimiz kurtulamayacağız. Bu anlamda insanların, hükümetlerin, siyasilerin aşıya bakışının mutlaka değişmesi gerekiyor. Bu küresel bir salgın, bütün insanların aşılanması ve bir an önce bu hastalıktan kurtulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.