Güncel

Batman Tabip Odası: Günlük vaka sayısı 153’e yükseldi

Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, kentteki günlük vaka sayısının 80’den 153’e yükseldiğini söyledi.

Batman Tabip Odası (BTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi yöneticileri, kentte koronavirüs salgınının seyrine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tabip Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda açıklama yapan BTO Başkanı Selahattin Oğuz, kentte son 3 haftada vakaların arttığına dikkat çekerek, “Ekim ayının ortalarında günlük 50-80 aralığında seyreden vaka sayısının, son üç haftadır yeniden artış gösterdiğine yönelik gözlemlerimiz, sahada çalışan sağlık çalışanları tarafından teyit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Batman Tabip Odası, Aile Hekimliği Komisyonu, Aile Sağlık Merkezi 4-6 Kasım tarihleri arasında yaptığı araştırma verilerini paylaşan Oğuz, “Günlük tespit edilen tahmini yeni vaka sayısı ortalama 153 olarak bulunmuştur. Bu sonuca, çalışmaya katılan (merkez ve beş ilçedeki) toplam 195 aile hekimliği biriminden 120 birimin verileri ile yapılan bilimsel analiz sonucunda ulaşılmıştır” diye konuştu.

Önümüzdeki aylar kritik

Koronavirüsün yayılmasının önlenmesinde şeffaflığın ve alınacak önlemlerde sağlığın öncelikli olmasının önemine işaret eden Oğuz, okulların açılması ve kış mevsimine girilmesiyle koronavirüs ve gribin birlikte görülme sıklığının artacağını söyledi. Grip aşısının yapılmasına yönelik çağrılarını yineleyen Oğuz, yapmış oldukları uyarılara rağmen grip aşısının henüz yeterli düzeyde olmadığını belirterek, “Risk gruplarının dahi henüz tam aşılanmamış olması vb. riskler de göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki ayların, tüm toplumun sağlığı açısından ne kadar kritik önemde olduğu anlaşılacaktır. Bir daha hastane kapasitelerinin aşılması ve sağlık sisteminin tıkanması aşamasına gelinmeden, uyarıcı olan bu son günlerdeki vaka artışlarına yönelik, hızlıca, gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasının önemli olacağını ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Test stratejisi değiştirilmeli

Test stratejinin değiştirilerek, tüm temaslılara, risk grubunda olanlara test yapılması gerektiğinin vurgulayan Oğuz, yoksulluk, ev koşullarının uygun olmaması vb. nedenlerle izolasyon ve karantina uyumunu bozan durumların incelenmesini, sosyal destek sağlanarak uyumun arttırılmasını önerdi. Pandemi ile mücadelede filyasyonun önemine işaret eden Oğuz, yeterli filyasyon ekibinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Oğuz, hasta yoğunluğunun azaltılması için birinci basamak sağlık hizmetlerinin nitelik ve nicelik yönünde güçlendirilmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Sağlık çalışanlarının çalışma ve özlük koşullarındaki olumsuzlukların çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisinin pandemiyle mücadeleyi zorlaştırdığını dile getiren Oğuz, “Sağlık çalışanlarının izin haklarının gasbedilmesi, tükenmişlik sendromuna neden olmaktadır. Bu uygulamanın aksine; çalışma koşulları ve çalışma saatleri, pandemiye uygun düzenlenmeli, nitelikli kişisel koruyucu ekipmanları sağlanmalı ve oluşacak sorunların ilgili birimlerce demokratik bir yönetim tarzı ile hızlıca çözülmesinin önü açılmalıdır” diye konuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu