2015 Nisan ayında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde aynı anda gerçekleştirilen operasyonla 10 Devrimci tutuklanmıştı. Beş buçuk yıllık tutsaklığın ardından özgürlüklerine kavuşan tutsaklarla bu süreci konuşmak ve tutsaklıkları boyunca dışarıda destek sunan tüm demokratik kurum ve bireylere dayanışmalarından dolayı teşekkür etmek için Müslüm Elma , Haydar Bern, Musa Demir ve Erhan Aktürk’ün katıldığı buluşma gerçekleştirildi. Ulm Tohum Kültür Merkezi (TKM) tarafından, açık havada ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde düzenlenen etkinlik ilgiyle karşılandı.
TKM önünde gerçekleştirilen etkinlikte, devrim ve demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından, Ulm Yeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından hazırlanan müzik dinletisi büyük beğeniyle dinlendi. Mücadele türkülerini seslendiren gençlere ara ara kitle de eşlik etti.
Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) ve TKM adına yapılan açılış konuşmasında ‘’Beş buçuk yıllık tutsaklıkları süresince ATİK olarak elliden fazla miting onlarca stant, binlerce el ilanı ve broşür, dayanışma komiteleri vb. ile bu dava sürecinde tutsakların sesi olunmaya çalışıldı. Müslüm Elma’nın da dediği gibi ‘bu dava sokaklarda kazanılacaktır’ perspektifi etrafında tutsakların yanında olundu” dendi. Dernek adına yapılan konuşmada, bu süre zarfında desteği ve dayanışmasıyla yanımızda olan tüm örgüt, parti ve demokratik kurumlara teşekkür edildi.
Etkinliğin 12 Eylül günü yapılmasının tarihsel anlamına kısaca vurgu yapılarak, 12 Eylül cuntasının zindanlardaki işkence ve insanlık dışı uygulamalarına değinerek, o dönemin tutsağı ve yaşanılan vahşetin canlı tanığı Müslüm Elma söz hakkı aldı.
Müslüm Elma konuşmasına “Uzun bir yargılama süreci yaşandı. Biz içeride sanık sandalyesinde sizler de dışarda birlikte bu süreci ördük. Kafalardaki sorularınız varsa onları sorarak birlikte tartışmayı yapmalıyız” diyerek “Bugün 12 Eylül’ün 40 Yıl dönümü. Bu darbenin arkasında başta ABD emperyalizmi olmak üzeri diğer emperyalist güçlerin destekleri vardı. işin özeti ‘Bizim çocuklar işi başardı demelerinde ortaya konmuştu’ zaten. Yeşil kuşak projesi bunun en somut görünümüydü Komünizm tehlikesine karşı siyasal islamın bir silah olarak kullanılmasıydı. Yine ülke içerisindeki yükselen mücadele bu süreci tamamlayıcı öğesi oldu” dedi.
“Türkiye’de askerlerin dinle problemleri var” söyleminin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Elma “12 Eylül darbesi ve din noktasına dayanarak, ezilen halkların ve devrimci demokrat güçlerin haklı mücadelesine karşı dini bir araç olarak kullanma perspektifiyle hareket ettiler. 12 Eylül bir çürüme yarattı ve bu çürümenin ürünü bugün AKP Erdoğan çetesidir.” diyerek Türk devletinin işgal zihniyetini de örnekleriyle ortaya koydu.
Elma’nın konuşmasının ardından, Türkiye de bulunan eski bir mücadele yoldaşı olan İbrahim Ünal telefonla toplantıya bağlandı. Özgürlüğe kavuşan tutsaklara selamlarını ileterek 12 Eylül üzerine düşüncelerini paylaştı.
Bu bölümde söz hakkı daha çok soruları almak için dinleyicilere verildi. Farklı konularda gelen sorulardan bazıları şöyleydi. “Evet bir operasyon oldu. Bu çaplı operasyonda nerede yanlış yapıldı? Kadrolarını en fazla kaybetmiş bir siyasi hareketin kadro koruma anlayışında bir yanlışlık yok mu? 12 Eylül karşı ciddi bir muhalefet oluşturulamadı. Oysa 128 a ve b karşı ve Münih tutsaklarını sahiplenme daha sonuç alıcıydı. Bunu neye bağlıyorsunuz? 12 Eylül mü çok güçlüydü yoksa biz mi çok bölünmüştük ve ortak hareket edemiyorduk? Parti içi demokrasiye, sosyalist demokrasiye nasıl bakıyorsunuz?
Toplantıya dinleyici olarak katılan Alman sosyalistlerden şu soru geldi: “Dünya çapında emperyalizm güçleniyor. Biz nasıl başarabiliriz? Ve buna paralel Komünistlerin birliği nasıl sağlanacak? Türkiye cezaevleri ile buradaki hapishane koşulları arasındaki fark nedir? arasında fark nedir?
Tutsaklar tüm sorulara tek tek yanıt verdikten sonra, tutukluluk dönemi içerisinde tutsakları her koşul altında yalnız bırakmadan, Münih davasını takip eden beş arkadaşa kitap verilerek, destekleri için tüm kurum ve bireylere teşekkür edilerek etkinlik bitirildi.