H. Merkezi: Haziran ayında yaşanan iş cinayetlerine yönelik bir açıklama yayınlayan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Haziran ayında en az 104 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Gezi direnişi selamlayan İSİG, “Bu öfkede resmi rakamlara göre son 10 yılda yaşanan 11 bin işçi ölümünün de payı vardı. İşte bu hissiyatlarla alanlardayız, parklardayız” şeklinde açıklama yaptı.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Haziran ayında yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerle ilgili aylık raporunu yayımladı.
“Haziran emekçi halkımız için direniş ayıdır”
Haziran ayında en az 104 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İSİG, açıklamasında ilk olarak “2013 Haziranı emekçi halkımız için bir direniş ayı oldu. Gezi Parkı’nın park olarak kalması talebine yönelik yaşanan polis şiddetine karşı Taksim’de 17 gün boyunca yaşamsal taleplerimizi savunduk ve özgürlük, adalet ve onur mücadelesi verdik. Bugün ülkemizin dört bir yanından, meydanlarımızdan, parklarımızdan, evlerimizden, her yerden mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz” şeklinde Gezi direnişini selamladı.
“En az 104 işçi yaşamını yitirdi”
Bu süreçte de iş cinayetlerinin sürdüğüne dikkat çeken İSİG, “Yazılı, görsel, dijital basından takip edebildiğimiz ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Haziran ayında en az 104 işçi hayatını kaybetti” şeklinde açıklama yaptı.
En çok inşaat, tarım ve hizmet sektöründe işçilerin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İSİG; işçilerin 11’inin kadın, 93’ünün erkek; 1’i 14 yaşında olmak üzere 5 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
“11 bin işçinin öfkesi ile alanlardayız”
“31 Mayıs günü Taksim’de patlayan öfkede Gezi Parkı’nın park olarak kalması talebi olduğu kadar, HES’lere, kentsel dönüşüme, istihdam politikalarına, cinsiyetçi saldırılara, yeni karakol-kalekol inşaatlarına… kısacası yıllardır emekçilere karşı uygulanan neo-liberal kapitalist ve gerici politikalara ve bunun uygulayıcısı olan AKP Hükümetine karşı olan bir birikim vardı” diyen İSİG, “Yine bu öfkede resmi rakamlara göre son 10 yılda yaşanan 11 bin işçi ölümünün de payı vardı. İşte bu hissiyatlarla alanlardayız, parklardayız” dedi.
“Mücadelemizde yaşayacaklar”
“Bir yandan devlet direnişçilere yönelik saldırılar ve hukuk tanımaz uygulamalar içindeyken diğer yandan da geçtiğimiz günlerde kabul edilen bir Torba Yasa ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan bazı uygulamaları erteledi” diyen İSİG, “Buna göre 50’den az işçi çalıştıran Az Tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunluluğu 2016 yılı Temmuz ayına, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerleri için ise 2014 yılı Temmuz ayına bırakıldı” diyerek son süreçteki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
İSİG açıklamasını “Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım ve Haziran’da iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 104 işçi mücadelemizde yaşayacak” sözleriyle sonlandırdı.