Hindistan’da Narendra Modi hükümetinin özelleştirme politikaları ve “işgücü reformları” adı altında hayata geçirdiği sosyal yıkım saldırısı binlerce işçinin işsiz kalmasına neden oldu. Sosyal yıkım saldırılarına karşı 10 sendikanın ortak çağrısı üzerine milyonlarca işçi bugün (8 Ocak) genel greve çıktı.
Kızıl Bayrak’ın haberine göre 2 Ocak’ta işçilerin taleplerini görüşeceğini açıklayan hükümetin, bu talepleri yok sayması da tepkiyle karşılanırken, INTUC, AITUC, HMS, CITU, AIUTUC, TUCC, SEWA, AICCTU, LPF, UTUC sendikaları ortak açıklama yaparak 24 saatlik grev kararını açıklamıştı.
İşçi kıyımının yanı sıra özelleştirmelere karşı tepki de grevin başlıca gündemleri arasında yer alıyor. Demiryolları başta olmak üzere pek çok alanda özelleştirmelerle sermayenin ihya edilmesine tepki gösteren sendikalar, bunun sonucunda işten atmaların da yaygınlaştığına dikkat çekiyor.
10 sendikanın yanı sıra pek çok bağımsız sendika ve kurumun da katılacağını açıkladığı greve öğrenciler de destek veriyor. 60’a yakın öğrenci örgütü, eğitimin ticarileşmesine ve giderek pahalılaşan masraflara karşı grev ve eylemlerde yer alacaklarını açıkladı.
Gece itibarıyla başlayan grev ulaşım ve banka hizmetleri gibi pek çok alanda etkisini gösterirken, Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta’da bazı tren seferlerinin yapılmadığı belirtildi.
Öte yandan, ana muhalefetteki Kongre Partisinin Eski Genel Başkanı Raul Gandi de greve destek açıklaması yaptı. Hükümetin politikalarının işsizliği arttırdığını, kamu kuruluşlarını zayıflattığını ifade etti. (Haber Merkezi)