Cumartesi Anneleri 681. haftasında sosyalist öğrenci olan Nurettin Yedigöl’ün Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü 1. Şube’de katledilmesinin ardından 37 yıl geçmesine rağmen halen adaletin sağlanmadığını söyledi. Yedigöl’ün katledilmesine tanık olan Ümit Efe ise, “Sosyalist olduğu için Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü 1. Şube’de öldüğünü biliyoruz Tanığız ve tanıklığımıza devam edeceğiz” dedi.
İstanbul: Cumartesi Anneleri 681. haftasında 10 Nisan 1981 tarihinde gözaltında işkenceyle kaybedilen Nurettin Yedigöl için adalet istedi.
Kayıp yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfil taşıyan kayıp yakınları, “Failler belli, kayıplar nerede” yazılı pankart açtı. Cumartesi Anneleri, beyaz tülbent, simit ve çay ile birlikte Nurettin Yedigöl’ün fotoğrafını açtı.
“Bu topraklarda yaşattığınız suçlarda cezasız kalmamalı”
İlk olarak söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Nurettin Yedigöl 37 yıl önce gözaltında kaybedildi. Ama ne annemiz Zeycan, ne bu meydan onu unutmadı” diye belirtti. Hükümet yetkililerinin yapmış olduğu “İnsanlığa karşı suçların cezasız kalmamalı” açıklamasını hatırlattan Tanrıkulu, “Sizin işlediğiniz suçlarda kalmamalı. Bu topraklarda yaşattığınız suclarda cezasız kalmamalı diye kaydetti. Tanrıkulu, “Savaşa karşı barışı OHAL’e karşı özgürlüğü, demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Bu meydan burda durdukça” diye konuştu.
“Artık söylemekten sesimiz titriyor..”
Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl’de “37 yoldur ağabeyimi arıyoruz. Burda kayıplarımızı haykırıyoruz. Çevresinde sevilen ve sayılan bir insandı. Memlekete geldiğinde kitaplarla gelirdi. Okumayı kolektif yaşamı onun sayesinde öğrendik” dedi. İnsanlığa hayatını adamış bir insan olduğunu kaydeden Yedigöl, “Kelimelerle ağabeyimi anlatmak çok zor. Artık söylemekten sesimiz titriyor. Onu anlatacak kelimeler bulamıyorum” dedi.
“Bu ülkede darbeler olmasın insanlar ölmesin. İnsan hakları sekteye uğramasın” diyen Yedigöl, bu ülkede yaşanması için mücadele ettiklerini ve 96 yaşındaki annelerinim acısını hafifletme çağrısında bulundu. “Bu ülkeden alacağımız var” diye haykıran Yedigöl, iş, para pul istemiyoruz sadece ağabeyimin kemiklerini istiyoruz diye isyan etti.
“Bu ülkeden alacağımızı istiyoruz, ağabeyimi istiyoruz” diyen Yedigöl, bütün kayıpların akıbeti açığa çıkana kadar mücadele edeceklerini soyledi.
“Televizyonlara bakın belki Nurettin oradadır”
Ardından Nurettin Yedigöl’ün kız kardeşi Sevim Yedigöl konuştu. Yedigöl, “Annem için burdayım. Annem hala o haliyle Nurettin gelecek diyor. Nurettin gelmeden ölmeyeceğim diyor. O gelsin birlikte ölelim diyor. O gelmeden ölsem gözüm açık gidecek diyordu” diye anlattı. “Hakkımı helal etmiyorum kul hakkı deniyor hangi kul hakkı. Adalet hukuk istiyoruz yok. Kemiklerini istiyoruz. Fatiha okunacak bir mezar istiyoruz” diyen Yedigöl, annesinin halen televizyonlara bakın belki Nurettin ordadır dediğini kaydetti.
“Tanığız ve tanıklığımıza devam edeceğiz”
Gayrettepe de Nurettin Yedigöl’ü görerek işkence altında olduguna tanıklık eden Ümit Efe, tanıklar adına seslendi. “Bundan 38 yıl önce Gayrettepe emniyetindeydik. Nisan ayında gözaltına alındık. Nurettinde o zaman yakalanmış ve oraya getirilmişti. Orda onu gördük. Ağır işkence edildiğine ve orada olduğuna tanıklık ettik” dedi. Nurettin Yedigöl’ün dört gün içerisinde kaybedildiğine dikkat çeken Efe, “Failleri işkencecisi emri verenlerdir. Sorduk arkadaşımız nerede diye bize çok komik cevaplar verdiler. O gün başladık ve 38 yıldır akıbetini sormaya devam ediyoruz” dedi. Mücadelelerinin devam edeceğini bildiren Efe, “Sosyalist olduğu için Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü 1. Şube’de öldüğünü biliyoruz Tanığız ve tanıklığımıza devam edeceğiz” dedi.
“Nurettin Yedigöl’ün akıbeti açıklamasını”
Haftanın açıklamasını Cumartesi Anneleri adına Gönül Sonbahar okudu. Sonbahar, Nurettin Yedigöl’ün akıbetinin açıklanmasını isteyerek, cezasızlık politikasının son bulmasını istedi. Tüm kayıpların bulunana kadar mücadele edeceklerini belirten Sonbahar, adalet talebini yineledi.