H. Merkezi: Kimya Mühendisleri Odası raporuna göre, 2017’de 182 fabrika yandı. Yangın çokluğunda tekstil (48), plastik (36) ve gıda (30) fabrikaları ilk sıralarda yer alıyor.
Türkiye’deki fabrika yangınlarına dikkat çeken TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, geçen yılın verilerinin yer aldığı “Endüstriyel yangınlar ve patlamalar” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda yer alan bilgilere göre, Türkiye genelinde geçen yıl 182 fabrikada yangın çıktı ya da patlama yaşandı. Yangınların yüzde 26’sı tekstil, yüzde 19’u plastik, yüzde 17’si gıda, yüzde 13’ü metal, yüzde 7’si boya ve yüzde 7’si ise petrokimya sektöründe gerçekleşti. 182 yangının 48’i tekstil, 36’sı plastik, 30’u gıda, 12’si boya, 12’si de petrokimya fabrikalarında yaşandı. Yaşanan yangınlarda 20 kişi hayatını kaybetti, 308 kişi de yaralandı. Yaralanmaların büyük çoğunluğu yangında çıkan gazlardan etkilenme nedeniyle gerçekleşti. Patlama sonucu koparak etrafa dağılan parçalarla yaralanma ve vücutta yanık oluşması diğer yaralanma türlerinden. Yangın ve patlamalar sanayinin yoğun olduğu illerde yoğunlaştı. İstanbul 26 ve Kocaeli 19 yangın ve patlama olayı ile ilk sırayı aldı.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi raporda, yangın ve patlamaların önlenmesi için alınması gereken tedbirler ve tespitlere yer verildi. Buna göre, oluş şekli itibarıyla birçok yangın ve patlamanın elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, kaynak gibi işlerde kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması gibi basit sebeplerle meydana geldiği vurgulandı.
2017 yılı içerisinde en az 5 ayrı tesiste birden fazla yangın veya patlama gerçekleştiği, Gaziantep’te bir iplik fabrikasında ise 1984’ten bu yana aralıklarla 5. yangının meydana geldiği belirtildi. “Verilen örneklerdeki gibi aynı tesislerde tekrarlanan kazalar, denetimsizlik ve tedbirsizliği açık bir şekilde ortaya koymaktadır” denildi.