BMG, Komünist önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler (Mahmut Zengin, Eşref Anyık, Ferhat Kurtay, Necmi Öner) şahsında Mayıs şehitlerini İstanbul’da bir etkinlikle andı.
Anmanın gerçekleştiği salona “İbrahim Kaypakkaya ve Dörtleri birleşik mücadelemizde yaşatacağız” ve “Biji Biryari Ya Şehide, Şoreşê emê Şerkevi” pankartlarının yanı sıra İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan, Ulaş Bayraktaroğlu, Haki Karer ve Dörtler’in fotoğrafları asıldı.
Çok sayıda kişinin katıldığı anma, tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından “Şehit Namırin” sloganları yükseldi.
Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı ve Mayıs şehitleri ile BMG’nin eylemlerini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından BMG adına Mürüvet Küçük söz aldı.
“Türk ve Kürt halklarının devrimci mücadelesinin kesişimi BMG’de”
Küçük, Mayıs ayı şehitlerinin Türkiye Devrimci Hareketi ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin önderleri olduğu belirterek, bu iki mücadelenin taşıdığı anlam ve değerin 18 Mayıs’ta kesiştiğini ve somutlandığını kaydetti. İbrahim Kaypakkaya’nın ’71 kopuşunu ileriye taşıyarak Kemalizm’den kopuşu gerçekleştirdiğini ve Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını savunduğunu ifade eden Mürüvet Küçük, Kaypakkaya’nın Türkiye Devrimci Hareketi ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin önüne yeni bir düzlem koyduğunu ifade etti.
Bu düzlemin 80’lerde Kürt Özgürlük Hareketi önderlerinin Diyarbakır zindanında bedenlerini tutuşturmasıyla birleştiğini ifade eden Küçük, Haki Karer’in Türk bir emekçinin oğlu olarak Kürt Özgürlük Hareketi neferlerinden olmasının da bunun en somut örneklerinden olduğunu dile getirdi; Türk ve Kürt halklarının devrimci mücadelesinin kesişiminin BMG’yle bir adım ileri taşındığı kaydetti.
Konuşmada, Rojava Devrimine vurgu yapan Küçük, “O devrimde Kürt ve Türk devrimciler buluştu, kanları birbirlerinin kanına karıştı” diyerek Türk ve Kürt devrimci önderlerinin, şehitlerinin devrim idealleri ve inançlarının BMG’nin temel değerleri olduğunun altını çizdi.
“Kaypakkaya Tüm Direniş Alanlarına Taşınmalı”
Etkinlik BMG konuşmasının ardından Partizan adına yapılan konuşma ile devam etti.
Partizan temsilcisi Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya ve mayıs ayında ayı ölümsüzlerini anarak konuşmasına başladı. Konuşmada, “Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya düşüncelerinin temellerini attıktan sonra sadece 13 aylık bir yaşam pratiği oldu. Ve 13 aylık yaşam pratiğinin 3 aylık, 90 günü işkencede geçti. Bu 13 ay Türk devletinin aradan geçen 49 yıl olmasına rağmen resmine, inancına, düşüncesine bir saldırıya dönüştü” ifadelerini kullandı. Devletin Kaypakkaya’nın fotoğrafına saldırısının çok şey anlattığına dikkat çekerek, “Fotoğrafa yapılan saldırı ile simgeleşen bu korku, bizim 18 Mayıs’ı nasıl anacağımızı, mayıs ayı şehitlerini nasıl anacağımız açısından büyük ipuçları barındırıyor.” dedi. Partizan, konuşmasında analizlerinin günümüze taşınması, tüm direniş alanlarında hayat bulmasının yolunun o görüşlerin tüm direniş alanlarına taşınmasına, Mayıs şehitleri anmanın onların direnişlerinin her yere yaymaktan geçtiğine vurgular yaparak konuşmasını sonlandırdı.
“Kaypakkaya yoldaş 71 devrimci kopuşu içinde kopuş gerçekleştirdi”
Söz alan SMF de Kaypakkaya’yı ve ve Mayıs ayı şehitlerini anarak başladı sözlerine.
SMF temsilcisi yaptığı konuşmanın devamında, “71 devrimci çıkışının içinden İbrahim Kaypakkaya yoldaşın aynı zamanda nitelik olarak 71 devrimci çıkışını da aşarak bir kopuş gerçekleştirdi. Başta uluslararası alanda yaşanan ideolojik saflaşmada takındığı net tutum olmak üzere, ortaya koyduğu bütünlüklü temel görüşlerle coğrafyamızda Kaypakkaya yoldaş 71 devrimci kopuşu içinde kopuş gerçekleştirerek proleter devrimci çizgiyi bayraklaştırmıştır” ifadelerini kullandı.
“Birlik, Mücadele, Zafer demeye devam edeceğiz”
DBP adına yapılan konuşmada, saldırıların her gün biraz daha arttığı dile getirilerek, Kaypakkaya fotoğrafına yapılan saldırılara vurgu yapıldı ve dün BMG’nin eylemine yapılan polisin işkenceli saldırısının faşizmin saldırısının en somut örnek olduğuna dikkat çekildi.
Saldırılara karşı, sokakta birleşmenin önemli olduğu, bunun için BMG’nin var olduğunu dile getirilen konuşmada, “Şunu bir kez daha dile getirelim, ne pahasına olursa olsun devrimciler direnmekten asla vazgeçmeyecek, asla alanlardan geri çekilmeyecek. Kazandığı hiç bir mevziyi boş bırakmayacak. Birlik, Mücadele, Zafer demeye devam edeceğiz” denildi.
DBP adına yapılan konuşmada TC devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırılarına karşı yapılacak eyleme çağrı yapıldı.
Kurum konuşmalarının ardından Şehit aileleri adına Kürtçe bir konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından etkinlikte şiirler okundu. MKM Sanatçısının Kürtçe ve Türtçe marşlarının birlikte söylenmesi ile sona erdi.