Emek

10 saatlik çalışmanın bedeli 52 lira

Kölelik düzeni: Hatay'da Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu pamuk tarlalarında 10 saatlik çalışmanın bedelini 52 TL olarak belirledi, yemek ücreti verilmemesi kararı aldı!

Tarım işçiliği sömürünün en yoğun olduğu iş kollarından birisi. Artan ekonomik krizin baskısı da süreci emekçiler için daha da zorlaştırıyor. Sermaye ise krizin faturasını işçilere çıkararak işçinin elindeki son lokma ekmeğe de göz dikiyor.

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, pamuk tarlalarında çalışacak tarım işçilerinin günlük yevmiyelerini 52 TL olarak belirleyerek, işçilere yemek ücreti verilmemesi karar aldı. Karar ayrıca çocuk işçiliğine de kapı izin veriyor.

İşçiler, bir ay boyunca asgari ücretin altında her türlü haktan ve hijyenden yoksun çalıştırılacak.

Pamuk çapası işçilerinin, “tarımda bağımlı çalışan” yani “tarım işçisi” olarak kabul edilmekle birlikte, İş Kanunu’nun 4/1-(a) uyarınca sigortalı olma zorunluluğu bulunuyor. Ancak tarım işçileri hiçbir şekilde bu haktan yararlanamıyor.

Saat başına kesinti!

Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aldığı karar şöyle:

“28.05.2020 tarihinden itibaren bölgemizde çalıştırılacak tarım işçilerimize yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın amele 52 TL aracı/elçilere 4 TL ödenmesine, toplam 56 TL. İşçiye ayrıca yemek parası verilmemesine, pamuk çapalama işlerinde 14 yaşından küçük olmamaları ve çalışamayacak kadar yaşlı ve hastaların çalıştırılmamasına, tarım işçilerinin örf ve âdete uygun olarak saat 06.30’da işe başlamaları ve akşam 16.30’da işi bırakmaları, çalışma süresi içerisinde 09.00-09.30 arası 30 dakika dinlenme molası,13.00-14.00 arası bir saat yemek molası vermesi ve dinlenme molası istirahat saatlerinin değiştirilmemesi ve istirahat saatlerinde kesinlikle çalışma yapılmaması. 16.30’dan önce iş bırakılırsa, saat başına 7 TL düşülecektir.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu