Kültür&Sanat

10. Karaburun Bilim Kongresi düzenlendi

İzmir: Her yıl düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi bu yıl 10. kez düzenlendi.
İzmir’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi’nin bu yılki teması “Sermayenin doğası: Soykırımlar, katliamlar, savaşlar” oldu.
9 yıldır Karaburunda yapılan kongre bu yıl, soykırım teması dolayısıyla CHP’li Karaburun Belediyesinin destek vermemesinden dolayı Tepekule Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Bilm kongresi 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.
CHP’li belediyenin “soykırım” rahatsızlığı
Soykırım ifadesinden rahatsız olan Karaburun Belediyesi’nin Kongre’den desteğini çekmesi herkes tarafından tepkiyle karşılaşırken kimi çevreler tarafından da şaşkınlıkla karşılandı.

CHP’li bir belediyenin bu tutum içerisinde olmasını şaşkınlıkla karşıyanlara şaşırmamak elde değil. Katliamcı TC devletinin kurucu partisinden birinin bu faşist tutumu bizim için olağandır. Kendi tarihlerindeki yaptıkları katliamlarla, soykırımlarla yüzleşmek yerine her zamaki gibi görmezden gelmeye çalışmaktadırlar. Aslında bir nevi böyle bilimsel bir kongrenin belediyenin desteği olmadan yapılması bizim için daha önemli bir şey arz etmektedir.
Bu yıl ki “Bilim itaatsiz olana ihtiyaç duyar” sloganı tam yerinde bir cevap olmuştur.
Ermeni soykırımın 100. yılı olması vesilesiyle başta Ermeniler olmak üzere Kürtler, Süryaniler, Rumlar vb. ulusların bu topraklarda uğradıkları katliamlara ve soykırımlara blim kongresinde genişçe bir yer ayrıldı. Bu konular kongrenin amacı itibariile halkın tarihle yüzleşmesinin bir aracı olmuştur.
Tarihin ve günümüzün toplumsal olayları tartışıldı
karaburunacilisKongrede devlet faşizminden savaşlara, işçilerden kadınlara, katliamlardan soykırımlara, sermayeden sömürüye kadar bir çok farklı konular tartımaya açıldı.
Ermenilerin, Kürtlerin yanı sıra Kongre’de Romanların da yaşadıkları sıkıntılar dile getirildi. Almayanın Nazi döneminde Romanlara karşı yapılan soykırımdan günümüzde Türkiye başta olmak üzere Romanların toplumdan dışlanmasına, şehrin en ücra köşelerine doğru süpürülmesinin modern tehcir olduğu vurgusu yapıldı.
Bu topraklarda tarihte yapılan katliam, soykırım, tehcir ve bunun yanı sıra asimile etme, zorla din değiştirme, göçe zorlama politikaları tartışmaya sunularak faşizmin halklar üzerindeki etkileri teşhir edilmeye çalışıldı.
Çok kapsamlı konuların tartışıldığı kongrede, Ortadoğu ve Kürt halkının kazanımları da anlatıldı. Kürt hareketinin başta Rojava olmak üzere yaptığı çalışmalar ve kazanımları tartışıldı. Bugün Kobanê zaferi ile birlikte Kürt hareketinin dünyanın ciddiye aldığı bir güç olduğuna herkesin hem fikir olduğunu söyleyebiliriz.
Bandista müzik grubunun konser verdiği, Bakur(Kuzey) belgesel filminin de gösterildiği kongrede resim sergisi de açıldı. Özellikle Kobanê’de çekilmiş fotoğraflar güzel ve önemli bir yerde durduğunu söylemek gerekiyor.
10. Karaburun Bilim Kongresi devrimci ve demokrat kamuoyunun ilgisiyle beraber değişik halk kitlelerinden insanlarında yoğun ilgi gösterdiği güzel bir kongre oldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu