GüncelKadın

“Cinsiyetçi ücret eşitsizliğinin son bulması için, eşdeğerde işe eşit ücret için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü’nde yazılı açıklamada, eşdeğerde işe eşit ücret için mücadele edeceklerini vurguladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü dolayısıyla bir basın metni yayımladı.

Açıklamada her yıl 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü’nde, dünyada sendikaların öncülüğünde, ücret eşitliği talebiyle pek çok eylem ve etkinlik düzenlendiğine vurgu yapıldıktan sonra “Kadınlar için insan onuruna yakışır işin en önemli göstergelerinden biri, eşdeğerde işe eşit ücrettir.

Bu nedenle ücret eşitliği mücadelesi, uluslararası sendikal hareketin önemli bir mücadele başlığıdır. 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü, dünya genelinde cinsiyetler arası ücret eşitsizliğine dikkat çekmek, sorunun çözümüne yönelik toplumsal ve kurumsal sorumlulukları hatırlatmak ve farkındalığı artırmak amacıyla uluslararası alanda kabul edilmiş bir gündür” denilerek cinsiyet temelli ücret ayrımcılığının toplumsal bir mesele olduğuna dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada ücret farkının yüzde 60’a varan kısmının cinsiyet temelli olduğu belirtildikten sonra ücret eşitliği için verilen mücadelede kullanılan araçlardan biri olan ücret şeffaflığı da gündeme getirildi. Ülkemizin aksine pek çok ülkede ücret şeffaflığı yasalarının çıkarıldığını belirten açıklama, şöyle devam etti:

Ülkemizde de artık ücret eşitsizliğine karşı harekete geçilmeli, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı; cinsiyete dayalı ücret farkının yapısal nedenlerinden olan toplumsal cinsiyet rolleri, bakım yükünün kadınlara yıkılması gibi nedenleri de ortadan kaldıracak adımlar atılmalıdır. Bu konuda sendikalara da önemli görevler düşüyor. Sendikalar, bir yandan gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için mücadele ederken diğer yandan ücret eşitliği politikalarını hayata geçirmeli, eşitlik fikrini toplumda ve üyeleri arasında yaygınlaştıracak eylem ve etkinliklerde bulunmalıdır.

Komisyon tarafından yayımlanan basın metninin sonunda “Cinsiyetçi ücret eşitsizliğinin son bulması için, eşdeğerde işe eşit ücret için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” denildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu