Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), “Göçmenlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinde, özellikle de kadınların ataerkiye karşı yürüttüğü mücadelede bir mihenk taşı olan Hülya Yaman arkadaşımız, 26 Aralık 2024 sabahında aramızdan ayrılarak ölümsüzleşmiştir.
Hülya Yaman, Avrupa’daki toplumsal mücadelemizin birçok alanında görev almış ve önderlik yapmış değerli bir emekçiydi. Avrupa’ya geldikten sonra hareketimizle tanışmış, birçok alanda sorumluluk üstlenmiş ve başta kadınlar olmak üzere, pek çok arkadaşımızın eğitimine katkıda bulunmuştur” dedi.
“Hülya Yaman Kimdir?”
Açıklamasında, “Hülya Yaman, Karadeniz’in güçlü ve mücadeleci ruhunu taşıyan bir kadındır. 12 Haziran 1966’da Samsun’da dünyaya gelen Hülya, daha küçük yaşlardayken babasının ekonomik nedenlerle Almanya’ya gitmesi nedeniyle çocukluk yıllarını Samsun’da geçirdi. 17 yaşına kadar Samsun’da yaşayan Hülya, gençliğinin önemli bir bölümünü burada tamamladı. 1983 yılında aile birleşimi kapsamında babasının yanına Almanya’ya taşındı.
Almanya’ya geldikten sonra, diğer göçmenler gibi çeşitli işlerde çalışarak hayatını idame etmeye çalıştı. Ancak Türkiye’deki sınıf mücadelesi ve Almanya’daki göçmenlerin hak mücadelesi, Hülya’yı bu hareketlerin içinde aktif bir şekilde yer almaya yöneltti. Genç yaşta sınıf mücadelesinin önemli bir militanı haline gelen Hülya, eğitim çalışmalarında başarılı olmuş ve bireysel gelişimine de önem vererek sürekli okuyup araştıran bir emekçi olmuştur” dedi.
“Kadın Hareketimizin Öncüsüydü!”
Açıklamasında, “Hülya Yaman, ATİK’in merkezi yönetimlerinde defalarca yer almış, bir dönem federasyonumuz ATİF’in başkanlığını üstlenmiş ve Frankfurt Derneği’nin yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Ancak onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, hareketimizin kadın mücadelesindeki öncü rolü olmuştur. Toplumsal mücadelede, ezilenin de ezileni olan kadınlara sınıf bilinci taşıma ve örgütlenme çabasında bir mihenk taşı olmuştur.
Avrupa’daki kadın hareketimizin kuruluşunda ve gelişiminde en büyük emeği verenlerden biri olan Hülya Yaman, toplumda erkek egemen yaşam tarzının her alana nüfuz etmesine karşı mücadele etmiştir. Kadın bilincinin geliştirilmesi ve bu bilincin sınıf mücadelesiyle birleştirilmesi sürecinde hem politik hem de pratik bir öncü olmuştur. Tüm zorluklara rağmen, kadınların bilinçlenmesinde ve örgütlenmesinde aktif bir öncü olmuştur.
1991 yılında kadın örgütümüz Yeni Kadın’ın kuruluşunda öncülük eden Hülya, bu örgütün hem yapısının oluşturulmasında hem de kadın bilincinin geliştirilmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Avrupa genelinde kurulan kadın örgütlenmelerinde onun emeği mutlaka bulunmaktadır.
Kadın mücadelesinin gelişimine teorik anlamda da önemli katkılar sunan Hülya Yaman, Mücadele gazetesi ve Yeni Kadın dergisinde çok sayıda makale, araştırma ve eğitim içerikli yazılar kaleme almıştır. Felsefe ve kadın mücadelesi başta olmak üzere birçok konuda eğitmenlik yaparak arkadaşlarımızın eğitimine katkıda bulunmuştur. Bu yönüyle, sadece pratiğe değil, mücadelemizin entelektüel boyutuna da önemli bir zemin hazırlamıştır” şeklinde devam etti.
“Hülya Yaman Kavgamızda Yaşayacak!”
Açıklamasında, “Hülya Yaman, Avrupa’daki hareketimizin gelişiminde ve güçlenmesinde büyük katkılar sunmuş bir yöneticimizdi. Onun yarattığı değerler, mücadelemizin geleceğine ışık tutmaktadır. Ondan öğrendiğimiz sınıf bilinci, kadın bilinci ve örgütlenme azmi hepimize örnek olmaya devam edecektir.
Avrupa’da yaşayan Türkiyeli göçmenlerin; emperyalizme, faşizme, ırkçılığa ve ataerkiye karşı verdiği mücadelenin birçok safhasında öncülük yapan Hülya Yaman, kavgamızda yaşayacaktır!”