Güncel

ESP 4. kongresini Ankara’da gerçekleştirdi

ESP’nin 4’üncü Olağan Genel Kongresi Ankara’da “Gelenekten geleceğe. Atılımı yükseltelim, özgürlüğü kazanalım” başlığı ile gerçekleştirildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 4’üncü Olağan Genel Kongresi’ni Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirdi.

“Gelenekten geleceğe. Atılımı yükseltelim, özgürlüğü kazanalım” şiarıyla gerçekleşen kongre salonuna, “Yaşasın kadın devrimimiz”, “Bimre koleti, bijî azadî” ile “Yaşasın özgürlük, yaşasın sosyalizm” dövizleri asıldı.

Kongreye, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve  İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum temsilcisi katıldı. Ayrıca, işten çıkarılmalara karşı grevde olan As Plastik işçileri de kongrede yer aldı.

Kongre, Kürtçe ve Türkçe yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra divana seçilen üyelerden Nadiye Gürbüz konuştu.

Gürbüz, “Bu ülkede uzun zamandır politik özgürlüklerin olmadığı bir süreçten geçiyoruz ama umudumuzun da gelişkin olduğu bir dönemdeyiz. Halklar, kadınlar, gençler, bu düzene isyan ediyor ve umudu büyütüyorlar. Sokakları hiçbir zaman terk etmiyor kadınlar. Partimiz ve birleşik mücadelemizle daha büyük bir atılım gerçekleştireceğiz” diye belirtti.

Gürbüz’ün sözlerinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve bu esnada “Enternasyonal Marşı” okundu. Sonrasında ESP’nin tarih ve mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimde, “Dünyayı sosyalizm kurtarabilir” vurgusu yapılırken, sık sık, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları atıldı.

Ardından konuşan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, “Çağın Spartaküslerinin, Bedrettinlerin, Paramazların sesiyle geldik. Kamplaşma ve kutuplaşmayla dünyanın rayından çıkmasına zemin hazırlamaya devam ediliyor ama biz 1991’den sonra neoliberallerin, ‘sosyalizm artık yok’ diyenlerin karşısında, gür sesimizle ‘sosyalistler burada’ diyenleriz. Bunun kavgasını veriyoruz. Ezilen halklar ve işçi sınıfı isyan bayrağını yükseltti. Sadece 2019’da 40’tan fazla ülkede halk ayaklanmaları gerçekleşti. Umutsuzluk yok, karamsarlık yok. Emperyalistler kendi kurtuluşu için bölge savaşlarını bir siyaset olarak güdüyor. Mesela sömürgeci İsrail karşısında direnen Filistin halklarını buluyor. Antifa’yı buluyor” ifadelerini kullandı. Bu sırada ise salondan “Filistin’den Rojava’ya direnen halklar kazanacak” sloganı yükseldi.

Ardından kürsüye çıkan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Türkiye ve Kürdistan’da yaşamını yitiren devrimcileri ve politik tutsakları anarak konuşmasına başladı. 2015 tarihinde gerçekleşen Suruç Katliamı sonrası inşa edilen baskıcı rejim sürecini hatırlatan Gümüştaş,

“Kesintisiz bir devlet terörü hepimiz üzerinde uygulandı. Kuzey Kürdistan’da halkımızın kazanımlarına karşı tasfiyeci bire saldırganlık, Başur ve Rojava’da sistematik bir işgal girişimi başladı. İşte böyle bir rejim karşısında direnerek, mücadele ederek burayız. Ancak hala AKP-MHP faşist rejiminin politik programını yerine getiremediğini; emekçilerin, işçilerin bağrından değişim ve özgürlük isteğini alamadığını görüyoruz.

Bunun karşısında direnişimiz, farklı aşamalardan geçse de sürüyor ve güçleniyor. Aysel’in hafızasını alarak, Garibe’nin ahını alarak geldik buraya. Asla unutmadan hesabını sormayı bir gün bile ertelemeden ve dizlerimiz titremeden yürümeye devam edeceğiz. Tasfiyeci kuşatmanın bütün ağırlığına rağmen partimiz politik mücadeleden, sömürgeciliğe ve faşizme karşı  mücadele çizgisindeki kararlı duruşundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Böyle bir dirence yaslanarak burayız” diye belirtti. Bu esnada ise salondan “Kahrolsun faşizm, yaşasın birleşik mücadelemiz” sloganı hep bir ağızdan atıldı.

Ardından konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, tarihsel Kürt ve Türk ilişkilerinin demokratik bir zemine kavuşması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu meselenin baş müzakerecisi Sayın Öcalan’dır” dedi.

Bakırhan’ın konuşmasının ardından HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın kongreye gönderdikleri mesajlar okundu. Yüksekdağ mesajında, “Kongre, hem ana yön ve gündemleri kavrayan keskinleşen çelişkilerin ve çok yönlü dinamiklerin ortaya çıkardığı sosyal hareketlerle buluşabilen bir politik niteliğin yatağını oluşturacak. İnancımız, umudumuz, bilincimiz ve hareketimiz bu yatağın içinde akacak. Toplumun, kitlelerin yaşamın bağrında ve akışın temposunda daha yeniye ve ileriye ulaşacağız. Bugün ortaya çıkan kolektif irade ve düzen, bütün emek, özgürlük bileşenlerine, halklarımıza güç ve moral katacağına da şüphe yok” diye belirtti.

Demirtaş’ın mesajında da şunlar yer aldı: “Devrimci mücadelenin enternasyonal dayanışmanın ve ezilenlerden yana kararlı, onurlu temsilini layıkıyla yürüten ESP’nin kongresinin mücadeleyi büyüteceğine, ezilenlerin gücüne güç katacağına inanıyor, başarılı geçmesi dileğiyle kutluyorum.”

Kongreye Tevgera Komûnîst a Şoreşger (TKŞ) Temsilcisi Fadya Sido ve PYD Eşbaşkanı Pervin Yusif de birer mesaj gönderdi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de (FHKC) kongreye yazılı bir mesaj gönderdi. Mesajda şu ifadelere yer aldı:

“Emperyalizme ve baskıya karşı, sosyalizm ve özgürlük arayışındaki ortak mücadelemizin bu kritik anında gerçekleşen ulusal kongreniz vesilesiyle en sıcak devrimci selamlarımızı sunuyoruz. Bizi birbirimize bağlayan ilişki sadece geçici bir dayanışma değil, emperyalizme ve kapitalizme karşı onlarca yıllık ortak mücadelemiz boyunca gelişen derin bir enternasyonalist bağdır.

Filistin kurtuluş hareketimizi Türkiye’deki devrimci güçlerle birleştiren tarihsel bağlardan büyük gurur duyuyoruz; siz de bu bağların ön saflarında yer aldınız ve almaya devam ediyorsunuz. Filistin halkının Siyonist işgale karşı mücadelesine verdiğiniz kararlı destek ve ezilenlerin haklarını savunan ilkeli duruşunuz, aramızdaki kardeşlik bağlarının derinliğini yansıtmaktadır.

En karanlık zamanlarda her zaman halkımızın yanında yer aldınız ve insanlığı baskı ve işgalden kurtarmak için çabalayan uluslararası hareketin ayrılmaz bir parçası oldunuz. Bu enternasyonalist ruh, adil hedeflerimiz için ortak mücadelemizi sürdürme konusunda bize güç vermektedir. Kongrenizi, sosyalist örgütlenmenin güçlendirilmesi ve Türkiye’de ezilen ve ötekileştirilen sınıfların hakları için verdiğiniz mücadelenin ilerletilmesi yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz. Birliğimizin ve uluslararası ittifaklarımızın halklarımız için adalet ve özgürlüğe ulaşmak için elzem olduğuna inanıyoruz” denildi.

Okunan mesajların ardından HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek konuştu. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, mücadelenin birlikteliğinin halklara umut olacağı inancıyla hareket ettiklerini ifade etti.

Ardından Eş genel başkan adayları Deniz Aktaş ve Murat Çepni tanıtıldı.

Verilen aranın ardından basına kapalı olarak devam eden kongrede,  yeni dönem eş genel başkanlık görevine Hatice Deniz Aktaş ve Murat Çepni seçildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu