GüncelKadın

Eylül ayında 34 kadın katledildi, 20 şüpheli ‘ölüm’ yaşandı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Eylül ayı raporuna göre, 34 kadın katledildi, 20 kadın ise "şüpheli" şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 Eylül ayı raporunu yayımladı. Rapora göre, Eylül ayında 34 kadın katledildi, 20 kadın ise “şüpheli” şekilde yaşamını yitirdi. Kadın cinayetlerinin büyük bir kısmının ev içinde ve yakın partnerler tarafından işlendiği belirtiliyor.

Cinayetlerin yarısı evde gerçekleşti

KCDP raporuna göre, katledilen kadınların yüzde 47’si evli olduğu erkek tarafından katledildi. Kadınların yüzde 65’i evlerinde öldürülürken, yüzde 53’ü ateşli silah ile yaşamını yitirdi. Bu verilere göre, cinayetlerin önemli bir bölümü kadınların en güvende olmaları gereken alanlarda işleniyor.

Faillerin çoğu sabıkalı

Raporda dikkat çekici bir diğer nokta ise, 34 kadından 31’inin katilinin adli sicil kaydına sahip olduğu gerçeği. KCDP, bu durumu “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, suçluların cezalandırılmaması, kısa sürelerde serbest bırakılması ve cezalara cinsiyetçi indirimler uygulanmasının failleri cesaretlendirdiğini ifade ediyor. Suçlular sokaklarda geziyor. Kadınlar ölüyor” ifadeleriyle vurguluyor.

Önleyici tedbirlerin eksikliği

Raporda, kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığına işaret edilerek şu ifadeler yer alıyor: “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça, şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu