EkolojiGüncel

Türkiye’deki 240 gölden 186’sı kurudu

Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda 186 gölün tamamen kuruduğunu açıkladı ve göllerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İstanbul'da 17 Eylül'de "Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun" toplantısı düzenleneceğini duyurdu.

TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye’de son 60 yıl içinde 186 gölün tamamen kuruduğunu açıkladı. Kesici, göllerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İstanbul’da 17 Eylül’de düzenlenecek “Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun” toplantısının duyurusunu yaptı.

Dr. Kesici, Türkiye’deki göllerin çoğunun ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Su seviyeleri, yüzey alanları, kirlilik ve oksijensizlik sorunları nedeniyle birçok göl tükenmiş durumda” dedi. Kesici, “Son 60 yılda ve özellikle son yıllarda, doğal göllerimizin çoğu aşırı şekilde kurumaktadır. Türkiye’deki 240’a yakın gölden neredeyse 186’sı kurumuş, kalanlar ise göl olma özelliğini kaybetmiştir” diye ekledi.

Göllerdeki kuraklık ve kirliliğin biyoçeşitliliği tehdit ettiğini vurgulayan Kesici, “Göllerdeki su kaybı ve artan kirlilik, balık popülasyonunun azalmasına, bataklıklaşmaya ve istilacı türlerin artışına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, iklimsel kuraklığın hidrolojik kuraklık yarattığını ve bunun suya ve gıdaya erişimi zorlaştırdığını belirtti.

Kesici, su seviyelerinin korunması için tarımsal sulamada kullanılan suyun yüzde 60 oranında azaltılması gerektiğini ve göllerin dip çamurlarının temizlenmesi gerektiğini önerdi. Türkiye’deki bazı kurumuş ve tehdit altındaki göller arasında Demirci, Tuz, Hoyrat, Harmanlı, Teke, Karagöl, Sığırcık, Pamuklu, Tuzla, Sülüklü, Pedina, Tülüce, Terkoz, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Manyas, Uzungöl, Dalyan, Arapçiftliği, İznik, Çerkeşli ve Salda gölleri yer alıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu