Kocaeli’nden Hatay’a, memleketine gelen Pratisyen Hekim Sinan Çekiş Samandağ’da gönüllüler tarafından oluşturulan bir revirde sağlık hizmeti veriyor.
Çekiş, deprem sonrası artan ve devletin de gideremediği halkın, ilaç ihtiyacına, yine kronik rahatsızlıkları olanların ilaçlarına ulaşamaması üzerine kurulan revire ilaç için başvuranlara koşullar çerçevesinde cevap vermeye çalışıyor.
Çekiş, depremzedelerin ihtiyaçlarını ancak gönüllülerin giderebildiğini diye getirerek, bir çağrı yaptı; “Kronik hastaların ilaçları dışında, bit, uyuz, antibiyotik ve ağrı kesici kremlere ihtiyaç var” dedi.
Çekiş; “Ben burada revirde sağlık hizmeti veriyorum, buraya gelen ilaçlarımız var, özellikle kronik hastalıkları olan hastalar var. Hatay’da buna benzer bir hizmet veren başka bir yer var mı bilmiyorum ama geldiğimiz ilk günden itibaren bir ilaç deposu bir eczanevari bir şey kurmaya çalıştık. Tabii ilaçlarımız azdı, sonraki günlerde gönüllülerin desteği ile artmaya başladı. Devletin meseleye dair ihtiyacı gidermek için herhangi bir müdahalesi yok. Buradaki revirde sağlık hizmeti, tamamen gönüllülerin desteği ile gerçekleşiyor. Samandağ devlet hastanesi benim bildiğim çalışıyordu, oradan bir ilaç temini sağlanıyordu. Oraya da gönüllüler, gönüllü hekimler, gönüllü sağlıkçılar bakıyordu, onun da bilgisini paylaşayım. Burası ilk kurulan yerlerden bir tanesi ama tabii başka yerde vardır veya yoktur şeklinde kesin bir bilgi paylaşamam” dedi.
Çekiş konuşmasının devamında, “Biz burada daha çok kronik hastalığı olanların ilaçlarını vermeye çalışıyoruz ama tabii en fazla tansiyon, kalp ile ilgili hastalıklara dair ilaçlar isteniyor, şeker hastalığı için ilaçlar isteniyor. Tabii herkes dışarda kaldığı için ve çadır da yetiştirilmediği için, yetiştirilmek istenmediği için depremzedeler soğuğa maruz kaldıkları için özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu için çok sık başvuru oluyor. Diğer yandan ishal vakaları son günlerde artmaya başladı. Suya erişim yok, suyu açmıyorlar, açmak için bir çalışma yapılmıyor. Dolayısıyla bir temizlik problemi var, bunun da sonucu ishal oluyor. Son süreçte, özellikle son 2 gündür artan bir bit ve uyuz meselesiyle karşı karşıyayız.
İnsanlar kaşıntı ile geliyor, bit ve uyuzdan şüphelendiklerini söylüyorlar. Ancak elimizde maalesef bu ilaçlar bulunmuyor, imkanlar çok sınırlı. Bit ve uyuz tedavisi toplu bir tedavi, dolayısıyla bu tarz ilaçlara ihtiyaç var, bunun ancak gönüllüler üzerinden sağlanacağını biliyoruz. Diğer taraftan epilepsi ve tiroit hastalığı ilaçları da çok talep ediliyor. Nöroloji ile ilgili ilaçlar soruluyor ama genelde az temin edildiğinden her daim ihtiyaç söz konusu oluyor.
Antibiyotik içerikli kremler, ağrı kesici içerikli kremler, mantar için kremler vs ihtiyaç halinde. Çocuklarda örneğin pişik oluyor çünkü yıkanamıyorlar, muhtemelen çoğunun altı sürekli ıslak mendille silindiği için bu pişiğe nede oluyor. Günlük birçok pişik krem verilmesine rağmen ihtiyaç giderilemiyor. Burada durum şu an bu” şeklinde çağrı niteliğindeki sözleriyle sona erdi.