EkolojiGüncel

Mersin çevre örgütleri: Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü rant tehdidi altında

Mersin'de çevre örgütleri, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazisinin turizm projelerine açılmasına karşı eylemde: "Alata’yı ranta teslim etmeyeceğiz."

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan ve 1950’li yıllardan bu yana önemli tarımsal araştırmalar yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün arazisinin ranta açılacağı gündemde. Türkiye’nin tarımsal üretim ve araştırma merkezlerinden biri olan enstitünün arazisi, hem deniz kaplumbağaları caretta carettaların üreme alanı hem de endemik kum zambaklarının yaşam alanı olması nedeniyle birinci derece doğal sit alanı ve özel koruma bölgesi olarak kabul ediliyor. Ancak son dönemde bu alanın turizm yatırımlarına açılacağının gündeme gelmesi çevre örgütlerinin ve yerel halkın tepkisini çekti.

Mersin Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenen eylemde, enstitü arazisinin rant projelerine kurban edilmemesi gerektiği vurgulandı. “Alata’yı sermayeye vermeyeceğiz”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Alata’yı ranta vermeyeceğiz” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen protestoya, CHP, DEM Parti, Emekliler Sendikası, Tarım Orkam-Sen, TEMA ve Alata Tarım Lisesi mezunları da destek verdi.

Evrensel’de yer alan habere göre, Mersin Çevre Platformu sözcüsü Sabahat Aslan, Alata arazisinin yalnızca bölge halkı için değil, tüm Türkiye için önemine dikkat çekerek, bu alanın turizm yatırımlarına açılmasının tarımın geleceğini tehlikeye atacağını belirtti. Aslan, “Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Herkesi Alata’nın değerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Yusuf Demirci ise Türkiye tarımının zor bir dönemden geçtiğine işaret ederek, “Alata arazisinin imara açılacağı iddialarını dehşetle izliyoruz. Bu köklü kuruma sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alata arazisinin sit alanı statüsünde herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtilse de, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve yerel halk bu türden açıklamaların yeterli olmadığını, Alata’nın ranta kurban edilmemesi için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguluyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu