Kürtçe Öğretmenler İnisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamada, Kürtçe öğretmenlerinin atanmasına dair kontenjan sayısının arttırılarak, bölgede Kürtçenin seçmeli ders olmaktan çıkarılıp, zorunlu ders olarak verilmesi gerektiğini vurguladı.
İnisiyatif açıklamasında, 26 Ocak 2011’de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasının onaylandığı belirtilerek, kararın ardından açılan bölümlerden yüzlerce öğrencinin lisans diplomalarını pedagojik formasyonla birlikte alarak mezun oldukları ifade edildi.
Her yıl en az 100 öğrencinin mezun olduğu belirtilen açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı ise Seçmeli Kürtçe Dersi için senede 2-3 kontenjan ayırmakta ve buna göre atama yapmaktadır. Seçmeli ders ile ilgili diğer kısıtlamalar da kamuoyunun malumudur” denildi.
Seçmeli ders ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle anadil hakkından yoksun Kürt öğrencilerin seçmeli ders olarak dahi kendi dillerinde eğitim alamadıkları vurgulanan açıklamada,
“MEB’in atama ve seçmeli ders uygulamaları anadilde eğitim hakkının kullanılmasını fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bahse konu bölümlerden mezun Kürtçe öğretmenleri olarak, hükümetten ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Kürtçe Seçmeli Dersi için öğretmen atamalarında kontenjan sayısını arttırılmasını, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerindeki tüm özel okul, kreş ve kolej vb. eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’ye zorunlu ders olarak yer verilmesinin sağlanmasını, Kürt dili ile ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak Kürtçe anadilde eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.