Güncel

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi: Digor Katliamı failleri nerede?

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi, 1993 yılında Digor'da 6'sı çocuk 17 kişinin polis tarafından katledildiği Digor Katliamı'nın faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta olduğu gibi bu hafta da “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” talebiyle ‘adalet’ mücadelesini sürdürdü. Eylemlerinin 809’uncu haftasında, Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları, gözaltında kaybettirilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak, devletin baskı ve zulmüne karşı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Bu haftaki eylemde, 14 Ağustos 1993 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde gerçekleştirilen ve 6’sı çocuk, 17 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın failleri soruldu. Eylemde, ‘koruculuk dayatması, gıda ambargosu ve ev baskınlarını protesto etmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe açılan ateş sonucu gerçekleşen bu katliam, devletin Kürt halkına yönelik sistematik baskılarının bir örneği olarak hafızalara kazındı’ vurgusu yapıldı.

Fail polislere “meşru müdafaa” gerekçesiyle beraat

İHD Yönetim Kurulu üyesi Berfin Elçi tarafından okunan basın açıklamasında, katliamın nasıl gerçekleştiği detaylarıyla hatırlatıldı. Elçi, 1993 yılında binlerce kişinin Digor’a doğru gerçekleştirdiği yürüyüş sırasında özel harekât polislerinin kitleyi durdurduğunu ve hiçbir uyarı yapmadan açtıkları ateş sonucu 6’sı çocuk 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 63 kişinin ise yaralandığını belirtti. Olay sonrası 8 özel harekât polisi hakkında “Kasten öldürmek” ve “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından dava açılmış, ancak polisler, kitle içinden roketatar ve silahla ateş edildiği iddiasını öne sürerek savunma yapmışlardı. Katliam alanında yapılan incelemelerde, özel harekât polislerine ait boş kovanlar dışında ne bir roketatar ne de başka bir silah izine rastlanmıştı.

2006 yılında, fail polisler hakkında “meşru müdafaa” gerekçesiyle beraat kararı verilmiş, böylece katliam failleri cezasızlık zırhıyla korunmuştu. Yaşamını yitiren 7 kişinin ailesi, “Yaşam hakkının ihlali”, “Etkin soruşturma yürütülmemesi” ve “Uzun yargılama” gerekçeleriyle davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımış ve AİHM, Türkiye’yi maddi ve manevi tazminata mahkûm etmişti. Katliamda yaşamını yitiren ve yaralı olan diğer ailelerin dosyaları ise hala AİHM’de yargılanmaya devam ediyor.

Berfin Elçi, Digor Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, devletin Kürt halkına yönelik baskılarına karşı durmaya devam edeceklerini vurguladı. Açıklamanın ardından yapılan oturma eylemi ile 809. hafta eylemi son buldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu