Almanya
Köln Kadın Platformu’nun ”Irkçılığa, sömürüye, savaşa ve sermayeye karşı, kadınlar uluslararası mücadele veriyor” şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sokağa çıkan kadınlar, Mülheim’de buluştu. 11 Kadın ve LGBTİ + kurumlarının örgütlediği bu eylemde çok sayıda kadın kurumu konuşmalar yaptı.
Emperyalist-kapitalist sistemden kaynaklanan çifte sömürünün ve baskının karşısında ortak mücadelenin büyütülmesi vurgusunun yer aldığı konuşmalarda, dünyanın dört bir yanından yaşanan savaşlarda çocuk ve kadın katliamlarının, tecavüz, taciz, işkence ve insan ticaretinin savaş sahipleri emperyalistlerin sorumluluğunda olduğu kaydedildi.
Yeni Kadın adına yapılan konuşmada ise, “Kadınlara biçilen rol tarih boyunca günümüze kadar devam etmiştir. Cinsiyet ayrımcılığı, baskı ve hepsinden önemlisi çifte sömürüyü yaşamaktayız. Daha önceki tüm toplumlarda kadınlar köle olarak yaşamışlardır. Günümüz dünyasında da kadınlar nerede yaşarlarsa yaşasınlar, çeşitli biçimlerde köle olarak yaşamaya devam etmektedirler. Ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde modern köleler halindedirler” denildi.
“Almanya’daki göçmen ve yerli kadınlar olarak örgütlü mücadelenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü dev gibi görünen emperyalist kapitalist sistem, ortak mücadelemiz karşısında kağıttan kaplandır. Örgütlü olmalı ve örgütlü bir şekilde hareket etmeliyiz. Tüm adaletsizliklere karşı birlikte devrimci bir duruş sergilemeli ve tek başına kurtuluşun olmadığını anlamalıyız. Kendimizi örgütlemeliyiz, çünkü bize bu hayatı dayatanları ancak birlikte yok edebiliriz” sözleriyle devam eden konuşma, ”Yaşasın enternasyonal dayanışma! Yaşasın 8 Mart!” sloganıyla son buldu.
Gerçekleşen yürüyüşün sonunda, açık mikrofondan katılımcı kadınlar konuşmalar yaptı, şiirler okunup ve türküler söylenerek eylem sonlandırıldı.
Frankfurt
Frankfurt’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir eyleme sahne oldu. Yeni Kadın’ın da yer aldığı !Jin Jiyan Azadî’ platformu tarafından düzenlenen eylem, şehir merkezinde çeşitli kurumların konuşmalarıyla başladı. Kadınlar, partiarkaya karşı cinsiyet özgürlüğünü vurgulayan sloganlar eşliğinde şehir merkezinden başlayarak etkileyici bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme, Erbane çalan kadınlar ve bir ritm grubu da eşlik etti. Konuşmalarda, kadınların patriarkal sistem altında maruz kaldığı eşitsizlik, baskı, şiddet ve cinayetlere dikkat çekildi. Sachsenhausen’a doğru devam eden yürüyüş , Nazi saldırısına maruz kaldı. Kararlı bir şekilde direniş gösteren Kadınlar yürüyüşlerini sürdürdüler. Dünya genelinde kadın mücadelesinin güçlendiği ve büyüdüğü vurgularıyla eylem sonladırıldı.
Duisburg
Bu yılki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği Duisburg merkezinde gerçekleştirildi. Yeni Kadın, Courage, SKB ve Zora örgütleri flamalar, dövizler ve bilgilendirme çadırı kurularak eyleme başladı.
Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlik hep bir ağızdan söylenen Çav Bella şarkısı ile başladı. Ardından tüm kurumlar 8 Mart’ın anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmalarda giderek aratan ırkçılık, göçmen politikaları ve şu anda yaşanan savaşlar, savaşların getirmiş olduğu tahribatlara değinildi. Bütün bunların ağır faturasının da tüm işçi-emekçi ve özellikle de kadınların ödediği vurgusu yapıldı.
Konuşmaların ardından Türkçe ve Kürtçe ezgilerle bir dinleti sunuldu. Ardından genç bir kadın, kadınların uyanışını, mücadelesini temsil eden bale gösterisi ile etkinliğe ayrı bir renk kattı. Eylem daha sonra yarım saatlik yürüyüşün ardından müzik dinletisiyle son buldu.
Nürnberg
Nürnberg’de aralarında Yeni Kadın’ın da bulunduğu 8 Mart Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce kadın ve erkek Plärrer alanında buluştu. Eylemde erkek egemen sisteme, savaşlara, Avrupa’da yükselen ırkçılığa ve hayat pahalılığına karşı konuşmalar gerçekleşti.
Eylem yapılan yürüyüşün ardından sonlandırıldı.
Schwenningen
8 Mart Platformu’nun örgütlediği eylem Villingen – Schwenningen Markplatz’da gerçekleşti. Burada ortak açıklama yapıldı. “Eşit ücret, kendi kaderimizi tayin hakkı ve bunun yanında güller için mücadele ediyoruz!” ifadelerinin kaydedildiği açıklama şöyle devam etti:
“Geleneksel kadın meslekleri ve kadın işleri, daha da güvencesiz çalışma koşulları için taşeronlaştırılıyor ve zaten son derece stresli olan çalışma hayatı daha da kötüleşiyor. Bu durumdan özellikle yabancı ve göçmen kadın meslektaşlar daha fazla etkilenmektedir. Ülkedeki durum, güvensizliğin ve gelecek kaygısının, ırkçılığın, baskı ve sömürünün giderek daha fazla körüklendiğini gösteriyor. Günah keçileri olarak gösterilen göçmen ve mülteciler, kapitalist krizin suçluları olarak etiketlenmekte ve AfD’den diğer sistem partilerine kadar çeşitli söylemler ve yöntemlerle göçmen ve mültecilerin sınır dışı edilmeleri, sözde bir “çözüm” olarak gündemde tutulmaktadır.
AfD ve diğer düzen partileri sözde krizi çözme adına, kadınlara ve aileye ilişkin gerici ve ataerkil politikalarıyla, biz kadınlara ve queer bireylere, bedenlerimiz üzerinde kendi kaderimizi tayin hakkımıza doğrudan saldırmaktadırlar.”
Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde çarşı merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş ardından eylem sonlandırıldı.
Avusturya/Viyana
Viyana’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın kurumları iki farklı eylem gercekleştirdi. Saat 14.00 da bir miting akabinde de akşam saat 17.00 da miting ve yürüyüş gerçekleştirildi. Her iki eylemde de kadın örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda artan kadın cinayetlerine dikkat çekildi.
“Birimize yönelik şiddet, hepimize yöneliktir. Birimize yönelik hak ihlali hepimize yöneliktir. Kadınlar savaşa ayrılan bütçeye, ekonomik krize, yoksulluğa, ücret eşitsizliğine, ırkçılığa ve patriarkaya karşı mücadele ediyor!” vurgusunun yer aldığı eyleme 10 binin üzerinde bir katılım sağlandı.
Özellikle Avusturya hükümetinin kadına yönelik artan şiddet ve katliamlara karşı sessiz kalmasının protesto edildiği eylemlerde, “Emeğimiz ve eşitlik mücadelemiz için yine yüksek sesle sokaklara çıktık. Viyana’da hemen hemen her gün neredeyse kadın cinayetleri, taciz, tecavüz haberleri yayınlanmakta. Patriarkal kapitalist sistemin politikalarıyla yarattıkları barbarlığı, katliamları, kadınların örgütlü gücü durduracak” denildi. özellikle Avusturya hükümetinin kadına yönelik artan şiddet ve katliamlara karşı sessiz kalması da protesto edilerek,
Eylem yapılan yürüyüşün ardından sonlandırıldı.
Fransa/Strasbourg
Fransa’nın Strasbourg kentinde içlerinde Yeni Kadın’ın da olduğu kadın örgütleri tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir yürüyüş düzenlendi. Saat 17.00’de Kleber Meydan’ın da başlayan yürüyüşte güncel siyasal gelişmelere ve kadın mücadelesine yönelik sloganlar atıldı. Özellikle Siyonist İsrail devletinin Filistin’e yönelik soykırımcı saldırılarına karşı sloganlar dikkat çekti. Yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, patriarkal sistemin kadına yönelik politikaları protesto edilirken, Fransa’da kadına yönelik şiddete dikkat çekildi.
Strasbourg Adliyesi önünde yapılan konuşmaların ardından sloganlarla eylem sona erdirildi.
Mulhouse
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Fransa’nın Mulhouse şehirinde düzenlenen yürüyüşe geniş bir katılım oldu. “Feministe du 68”adıyla 2019 yılında oluşturulan kadın platformu tarafından organize edilen gece yürüyüşünde Fransız kurumların dışında Türkiye-Kürdistanlı örgütler, Yeni Kadın, ADKH, Kürt Kadın Hareketi, Alevş Kültür Merkezi ve DiDF katıldı. Çoşkulu geçen yürüyüş, çok renkli ve her dilde slogan, şarkılar ve danslarla Place de la Reunion’da sona erdi.
Hollanda
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Alevi Derneği Beverwijk/Heemskerk (Hollanda) bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte 8 Mart’ın tarihi ve günümüzde kadın mücadelesi başlıklı seminerin yanı sıra, BEHAKDER müzik grubu da seslendirdiği halk türküleri ile etkinlikte yer aldı.
8 Mart etkinliği, Clara Zetkin’den Alexandra Kollantai’a, Rosa Lüxemburg’dan Sakinelere, Meral Yakar’dan Barbara Anna Kistler’e mücadelede yaşamını yitiren kadınlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Yeni Kadın temsilcisi Zeynep Çalışkan, 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edilmesine kadar gelen süreçte işçi kadınların mücadelelerine, grevlerine ve direnişlerine değinerek, bugün kadın mücadelesinin talepleri ve ne anlam ifade ettiğine dair bir sunum yaptı. Çalışkan konuşmasında Avrupa’da yükselen ırkçılığa ve emperyalistlerin savaş senaryolarına da vurgu yaparak, bu durumun kadına yönelik baskı, şiddet ve sömürüyü artırdığına çeşitli veri ve örneklerle dikkat çekti. Konuşma örgütlenme çağrısıyla sona erdi.
BEHAKDER bünyesinde çalışmalarını yürüten müzik grubu, etkinliğe katılanlara güzel bir müzik ziyafeti çekti.
İngiltere/Londra
Londra’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Wood Green Kütüphanesi önünde Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın örgütlerinin de içinde yer aldığı Londra Kadın Platformu tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Açıklamada “Eşit işe eşit ücret, İstanbul Sözleşmesi, tutsak kadınlar ve tüm haklarımız için dayanışmayı, örgütlü mücadeleyi büyütme günüdür” vurgusu yapıldı.
Basın açıklaması ve sonrasında kadınlar, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın Yaşam Özgürlük” sloganları, şarkılar ve halaylarla “Haklarımız, taleplerimiz gerçekleşene kadar sokaklarda olmaya devam edeceğiz” dediler.