Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Covid-19 salgınının çalışma yaşamına etkileri” başlıklı araştırmanın sonuçlarını İstanbul Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, pandemi sürecinde söz söyleyen tek konfederasyon oldukların dile getirdi ve bu misyonlarından geri adım atmayacaklarını kaydetti.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dünyada ve Türkiye’de yaşam koşullarının daha da ağırlaştığı bir sürece girildiğini söyledi. Salgının en yakıcı halini tüm dünyada işçi ve emekçilerin yaşadığını belirten Çerkezoğlu, kamuoyuyla paylaşacakları araştırmanın önemine dikkat çekti.
Salgın nedeniyle istihdam ve iş kaybının 13 milyon düzeyine ulaştığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Geniş tanımlı işsizlik ve istihdam kaybı oranı yüzde 39’a ulaştı. Salgın büyük bir istihdam depremine yol açtı, yüzlerce işyeri kapandı. Salgın yalnızca işsizliği değil aynı zamanda gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da artırdı ve artırmaya devam ediyor” dedi.
Türkiye’de vaka ilk ortaya çıktığında hükümeti uyardıklarını hatırlatan Çerkezoğlu, sadece politika önermekle kalmadıklarını aynı zamanda da salgının işçilere dönük etkileri konusunda da bilimsel veri üretmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Araştırmanın Covid-19’un işçiler üzerindeki etkisini ortaya koyduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Altını çizmek istediğim bir diğer husus ise örgütsüz ve kayıtsız işyerlerinin durumudur. Sendikalı işyerlerinde karşılaştığımız kayıplar ve zorluklar düşünüldüğünde Covid-19’un sendikasız ve kayıtsız işyerlerinde çalışan emekçiler üzerinde çok daha büyük tahribat yarattığını söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı.
Saha verilerinden elde ettikleri bulguların daha önceki öngörüleri doğrular nitelikte olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, Covid-19’un işçilerin sağlığı, geliri ve işini ciddi biçimde tehdit ettiğini söyledi. Çerkezoğlu, “Salgına karşı akıl ve bilimle mücadele edilmeli ve işçilerin ve çalışanların yaşadığı kayıpları giderecek sosyal ve ekonomik önlemler acilen alınmalıdır” dedi.
Çerkezoğlu, önümüzdeki günlerde raporun detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.
Çerkezoğlu, 15 başlık halinde hazırlanan araştırmayı şöyle özetledi:
-DİSK üyelerinin yüzde 63’ünün çalışma biçimi değişti. Kısa çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma yaygınlaştı. İzin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte işçilerin bir bölümü yıllık izne veya kronik hastalığı nedeniyle idari/ücretli izne çıkarıldı.
-Özel sektörde işçilerin yüzde 76’sının çalışma biçimi değişti. DİSK üyesi kadın işçilerin yüzde 81’inin çalışma biçimi değişti.